​Cercetatorii americani au descoperit o substanta care ar putea face ca bateriile cu litiu-ion, utilizate in laptopuri, telefoane mobile, aparate foto si multe alte dispozitive, sa fie neinflamabile, rezolvand astfel o problema majora a acestor baterii, arata un studiu recent, citat de AFP.

Studiind un material menit sa impidice lipirea crustaceelor de corpul navelor, chimistii au identificat potentialul acestei substante de a actiona ca un electrolit - o substanta caracterizata prin conductivitate electrica ridicata- pentru bateriile cu litiu-ion.

In prezent, aceste baterii prezinta un risc de incendiu spontan, lucru evidentiat recent in cazul unui Boeing 787 Dreamliner sau la modele de masini electrice americane Tesla.

"Exista o cerere foarte mare pentru aceste baterii si, de asemenea, pentru ca acestea sa fie mai sigure", a declarat Joseph DeSimone, profesor de chimie la Universitatea din Carolina de Nord, care a condus echipa de cercetare.

"Oamenii de stiinta au incercat de ani de zile sa inlocuiasca acest electrolit, insa fara succes, si nimeni pana acum nu s-a gandit la acesta substanta, numita perfluoropolieter sau PFPE , ca electrolit bateriile cu litiu-ion", a adaugat profesorul William Kenan, de la Universitatea din Carolina de Nord, unul dintre co-autorii studiului publicat saptamana aceasta revista de specialitateProceedings of the National Academy of Science (PNAS).

La ora actuala, bateriile cu litiu sunt utilizate in numeroase dispozitive - laptopuri, telefoane mobile, avioane de linie si masini electrice - insa un lichid inflamabil este folosita drept electrolit, explica cercetatorii.

Cand bateriile sunt incarcate la maxim, acest electrolit ia foc, aprinzand spontan bateria cu consecinte potential catastrofale, au precizat realizatorii studiului.

Cercetatorii au realizat potentialul PFPE pentru bateriile cu litiu atunci cand si-au dat seama ca are aceeasi structura chimica ca un electrolit polimer avut in vedere pentru baterii cu litiu.

PFPE este un polimer bine cunoscut, folosit de multa vreme ca lubrifiant pentru utilaje industriale.

Dominica Wong, membru al echipei conduse de profesorul DeSimone, precizeaza ca si-au dat seama de potentialul acestei substante cand au descoperit ca are capacitatea de a dizolva sarea de litiu, ceea ce inseamna ca el poate produce conductivitate in baterii.

"Cei mai multi polimeri nu se amesteca cu sarurile, cu exceptia PFPE care este inflamabil, lucru care a fost neasteptat", adauga ea .

In trecut, cercetatorii au identificat alte electroliti inflamabili pentru bateriile cu litiu-ion, insa acestea compromit proprietatile bateriei.

Acum, echipa de cercetare se va concentra pe moduri de a optimiza conductivitatea acestui electrolit si de a imbunatati ciclurile de reincarcare a bateriei, etape necesare inainte de comercializare, explica autorii studiului.