Cercetatorii Marinei americane au reusit sa transforme apa de mare in carburant si spera ca, in timp, sa scape astfel de dependenta de petrol, scrie AFP.

Ideea de pornire este simpla: hidrocarburile sunt compuse din carbon si hidrogen, elemente prezente in mare cantitate in apa oceanelor. Capturand dioxidul de carbon (CO2) si hidrogenul din oceane, este posibila producerea unui kerosen de sinteza care poate fi folosit pentru motoarele navelor sau ale avioanelor.

Cercetatorii Naval Research Laboratory (NRL) au demonstrat viabilitatea conceptului ridicand in aer o macheta de avion cu carburant creat plecand de la apa de mare.

"Este o etapa enorma", spune viceamiralul Philip Cullom, seful adjunct al statului major al US Navy, care incearca sa-si reduca dependenta de petrol si de variatiile pretului.

Iar Marina este gurmanda: in 2011, Navy a consumat aproape doua milioane de tone de carburant. Transformarea apei de mare in kerosen ar putea costa, in timp, intre 3 si 6 dolari pe galon (3,8 litri), apreciaza NRL.

Dupa noua ani de munca in acest proiect, Heather Willauer, o chimista a NRL, nu isi ascunde bucuria: "Pentru prima oara, am fost capabili sa punem la punct o tehnologie care permite capturarea de maniera simultana a CO2 si a hidrogenului continute in apa de mare si sa producem un carburant lichid, ceea ce reprezinta un avans important".

CO2 - a carui concentrare este de 140 de ori mai mare in oceane decat in aer - si hidrogenul sunt capturate printr-un proces de electroliza si ulterior lichefiate si transformate in hidrocarburi.

Acest carburant are aproape aceeasi aparenta si acelasi miros ca un kerosen conventional, spune Heather Willauer. Iar marele avantaj, potrivit viceamiralului Cullom, este ca poate fi utilizat direct in motoarele navelor si avioanelor actuale. Nu este nevoie, deci, de conceperea unor noi motoare.

Productia acestui carburant nu se efectueaza pentru moment decat in cantitati mici, in laborator.

Inainte de a se trece la productia de masa, este nevoie, in parteneriat cu mai multe universitati, imbunatatirea cantitatii de CO2 si hidrogen capturate. "Am demonstrat ca se poate face, dorim sa imbunatatim eficacitatea", a explicat Willauer.

Implicatiile acestei descoperiri sunt promitatoare in plan strategic, deoarece ar scurta lantul de aprovizionare, o veriga slaba in fiecare armata.

In Marina, "nu se merge la benzinarie pentru aprovizionare, bezinaria vine la noi prin intermediul unui petrolier sau nava de aprovizionare", explica viceamiralul Cullom. Statele Unite dispun de o flota de 15 petroliere de aprovizionare.

Doar portavioanele sunt dotate cu propulsie nucleara. Toate celelalte nave trebuie sa isi abandoneze misiunile timp de cateva ore pentru a merge in paralel cu petrolierul pentru a face plinul, o operatiune delicata.

Dar cercetatorii americani avertizeaza ca va fi nevoie de cel putin zece ani pentru ca navele americane sa fie in masura sa-si produca propriul carburant la bord.