Un “super computer” a devenit prima masinarie care trece testul Turing, dupa ce a pacalit oamenii ca ar fi un baiat de 13 ani, potrivit unor specialisti, scrie The Telegraph.

Cinci calculatoare au fost testate la Royal Society din Londra, pentru a vedea daca pot pacali oamenii prin conversatii bazate pe text.

Testul, care dateaza din 1950 , a fost inventat de Alan Turing, considerat a fi parintele informatii moderne, care afirma ca, daca un calculator nu se poate distinge de un om, inseamna ca “gandeste”.

Pana acum niciun program pe calculator nu a trecut testul. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie ca 30% dintre persoanele interogate sa fie convinse ca vorbesc cu un om in timpul conversatiilor de cate 5 minute. De data aceasta insa, “Eugene Goostman”, un program facut sa simuleze un copil de 13 ani, a reusit sa convinga 33% dintre jurati.

Calculatorul castigator este facut de Vladimir Veselov, un rus care traieste in SUA, si de Evgheni Demechenko, un ucrainean care traieste in Rusia.

“Este o realizare remarcabila pentru noi si speram sa duca la o crestere a interesului pentru inteligenta artificiala,” a declarat Veselov.

Evenimentul de la Royal Society a marcat 60 de ani de la deseul lui Turing.

Pe de alta parte, seful sectiei de tehnologie al publicatiei The Telegraph pune la indoiala veridicitatea si meritul acestei reusite, afirmand ca nu este corect ca programul simula un copil, sau ca acesta era din Ucraina unde engleza nu este limba materna.

El afirma ca a cerut transcriptul discutiilor purtate de “Eugene”, insa a fost refuzat.

A publicat insa un fragment (in engleza):

Judge (jurat): Hi, I'm Cathy.

Entity: Cathy! Nice to meet you! You're a woman, if I'm not mistaken.

Judge: Right. What is your name?

Entity: People call me Eugene. Or "Zhenya". It is a short name for Eugene in Russia and Ukraine.

Judge: NIce name. Are you from either area?

Entity: Agree :-) Oh, what a fruitful conversation;-)

Judge: Do you really think so?

Entity: No, your guess was wrong. I don't think so. By the way, I still don't know your specialty - or, possibly, I've missed it?

Judge: What speciality? What's yours?

Entity: Huh? And I forgot to ask you where you are from...

Judge: The universe and you?

Entity: Is it your hobby to ask little poor Jewish boys such tricky questions they don't have an answer for?