Japonia este una din tarile de avangarda in robotica si demonstreaza acest lucru in saptamana 25 octombrie - 3 noiembrie, cu prilejul Tokyo Designers Week, in cadrul careia a fost lansata expozitia "Super Robot". Sunt prezentati roboti si androizi extrem de reali, care fac deliciul vizitatorilor, cantand la instrumente, aplaudand sau chiar cantand vocal, informeaza miercuri EFE, citat de Agerpres.

"Asuna", androida cea mai realista din expozitie, care indeplineste rolul de receptionera, are aspectul unei tinere japoneze.

Gratie camerelor ce o inconjoara, ea poate vedea, auzi si interactiona cu vizitatorii care pot comunica cu ea in japoneza sau in engleza. Va putea fi vazuta pana luni, la incheierea expozitiei, alaturi de alti roboti umanoizi precum Robi, un robotel domestic capabil sa comunice, sa aprinda sau sa inchida televizorul printr-o telecomanda vocala, sau "FT" primul robot feminin care se poate deplasa pe doua picioare.

La expozitie este foarte prezenta si muzica, robotii companiei Kimura Tasko Inc. fiind capabili sa cante la chitara, baterie sau tamburina. Cvintetul de roboti Seamoons poate canta vocal datorita unui sistem de corzi vocale artificiale. Ei sunt acompaniati de Hand Clapping Machines, care bat din palme foarte convingator datorita unei aplicatii tactile.

Industria roboticii investeste tot mai mult si in domeniul protezelor, impingand realismul si design-ul la nivele demne de science fiction, cu modele precum Handiii - prezentate la expozitia din capitala nipona - capabile sa-si miste degetele cu agilitate si sa imite miscarile musculare.