​Celebrul fizician Stephen Hawking a spus intr-un interviu pentru BBC ca formele primitive de inteligenta artificiala pe care oamenii le-au dezvoltat sunt utile, insa a avertizat ca daca vom dezvolta unele mult mai inteligente, acestea ne-ar putea depasi si rasa umana ar ajunge in pragul extinctiei. Hawking are de acum si o noua plaforma hardware si software care il ajuta sa comunice mai usor, insa vocea robotica faimoasa a ramas neschimbata.

Intrebat despre noua sa tehnologie de comunicare ce il ajuta sa interactioneze cu cei din jur, in ciuda bolii grave de care sufera, Hawking a avertizat ca oamenii, in cautarea creaarii unor forme cat mai avansate de inteligenta artificala, ar putea ajunge sa creeze masini uluitor de inteligente.

El spune ca formele de inteligenta artificiala create pana acum de oameni sunt primitive, dar utile, insa in viitor unele ne-ar putea egala sau chiar depasi "Ar putea avansa pe cont propriu si s-ar putea replica intr-un mod accelerat (...) Oamenii, limitati fiind de evolutia lor biologica lenta, nu ar putea concura cu aceste masini si ar fi coplesiti", crede el.

Stephen Hawking, care se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile si comunica prin intermediul unui computer si a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronala degenerativa (scleroza laterala amiotrofica) la varsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus in acel moment ca mai avea de trait cel mult doi sau trei ani.

Acum, ajuns la 72 de ani, Hawking comunica printr-o noua platforma, mai avansata, el simtind nevoia sa modernizeze sistemul care nu ii mai permitea sa comunice atat de eficient cum isi dorea. Intel i-a furnizat tehnologia pentru sistemul de comunicare in anii 90', iar acum cativa ani Hawking s-a adresat companiei pentru a-i furniza o versiune mai moderna. Intel a furnizat partea de computing si sintetizarea vocala, iar sistemul are si o parte mult mai moderna de predictie a cuvintelor, astfel incat rata de cuvinte rostite pe minut creste. In plus, unele task-uri pot fi facute de profesorul Hawking cu noul sistem de zece ori mai repede decat varianta precedenta.

Vocea robotica devenita celebra nu se schimba, Hawking spunand ca nu vrea sa aiba una mai naturala si cu accent britanic puternic, mai ales ca vocea de acum este consacrata.