Ray Kurzweil, celebru promotor al inteligentei artificiale, a publicat un articol in revista TIME pentru a-i contrazice pe cei care spun ca oamenii risca sa creeze masini atat de inteligente, incat ne vor distruge. Kurzweil, celebru pentru faptul ca ai 150 de pastile pe zi si fiindca a spus in repetate randuri ca nu e exagerat sa cautam nemurirea, spune ca dezvoltarea inteligentei artificiale ne va ajuta sa gasim leacuri pentru boli incurabile si sa imbunatatim viata a miliarde de oameni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Articolul din TIME este o replica la opiniile a doua personalitati din lumea tehnologiei: Stephen Hawking si Elon Musk care avertizau ca noi oamenii vom ajunge sa cream forme de inteligenta artificiala dezvoltate care vor ajunge sa ne extermine la un anumit punct. Ei avertizau asupra acestui pericol despre care spuneau ca e cat se poate de serios.

Ray Kurzweil, care lucreaza pe partea de inteligenta artificiala la Google, nu e de acord cu opinii atat de radicale si spune ca inteligenta artificiala ne va putea ajuta sa imbunatatim viata persoanelor cu handicap, el dand exemplu sistemul care genereaza chiar vocea atat de celebra a lui Stephen Hawking, sistem ce are un grad de inteligenta artificiala.

El spune ca din cele mai vechi timpuri tehnologia a fost pentru oameni o sabie cu doua taisuri si orice tehnologie care a aparut a avut atat parti bune, cat si rele "Focul ne-a tinut de cald, dar a dus si la arderea satelor".

In plus, Kurzweil considera ca avem falsa impresie ca e tot mai multa violenta in lume si ca tot mai multi mor in razboiaie, insa acest lucru este cu totul fals pentru ca acum exista acces urias la informatie si vin stiri negative din toate partile, lucru ce contribuie la impresia noastra ca lumea a luat-o razna.

El mai spune ca nu ar trebui sa vedem viitorul inteligentei artificiale ca unul in care noile "masini" create se vor lupta cu oamenii, deoarece nu in acest mod este integrata inteligenta artificiala in lumea noastra. In plus, tehnologia va fi la dispozitia multor oameni si nu va cadea in mainile catorva malefici care sa faca absolut ce vor.

El precizeaza ca sunt deja utilizate strategii si seturi de reguli legate de cum sa fie dezvoltate "masinile inteligente", astfel incat tehnologia sa nu fie folosita arbitrar. O idee tine de stabilirea clara a misiunii fiecarui program de IA si de criptarea fiecaruia pentru a impiedica persoanele neautorizate sa aiba acces.

In plus, de oameni si de modul in care avanseaza idealurile sociale depinde viitorul tehnologiei si siguranta ca nu va ajunge pe mainile cui nu trebuie.

In concluzie, futurologul spune ca inteligenta artificiala ne va permite sa rezolvam probleme grave, sa ii ajutam in mod eficient pe cei cu handicap, sa eliminam bolile incurabile, sa rezolvam gravele probleme de mediu si sa dezvoltam cu adevarat energiile regenerabile.

"IA va fi tehnologia care ne va ajuta sa facem aceste progrese. Avem datoria morala sa indeplinim cele promise, controland simultan si pericolele. Nu va fi prima oara cand asa ceva ne reuseste"

Ray Kurzweil a explicat in mai multe randuri ca nu este exagerat sa cautam nemurirea, mai ales ca omenirea a progresat enorm si in ceea ce priveste durata medie de viata, aceasta fiind de 20 de ani acum un mileniu, de 37 de ani acum doua secole, in prezent fiind de peste 80 de ani in tarile dezvoltate.

El spune ca "biologia este un proces software", iar in prezent avem in corp trilioane de celule care insa sunt ca un fel de soft invechit ce functioneaza pe baza unor principii deja desuete care erau valabile acum zece milenii, dar nu si in prezent.

"Suntem capabili sa reprogramam sanatatea precum facem si cu soft-ul", spune Ray Kurzweil, insistand pe faptul ca medicina, sanatatea, biologia - toate trebuie tratate in stilul IT-ului si deci trebuie sa evolueze mult mai rapid.