10 lideri in solutii de securitate digitala din Franta, Anglia, Grecia, Estonia si Romania vor implementa o solutie inovativa de identificare a pesoanelor pe baza analizei vocii si a caracteristicilor fizice faciale (analiza fetei si miscarea buzelor). In cadrul proiectului european de cercetare Horizon 2020 SpeechXRays “Multi-channel biometrics combining acoustic and machine vision analysis of speech, lip movement and face”, SIVECO Romania este responsabila cu integrarea solutiei biometrice, cu interoperabilitatea si portabilitatea acesteia.

Monica Florea- director Departament Proiecte Europene, SIVECOFoto: Siveco

Proiectul va combina doua tehnici deja validate: recunoastere vocala prin utilizarea caracteristicilor acustice si nu doar a modelelor statice existente si recunoastere biometrica multi-channel ce incorporeaza si o componenta de recunoastere faciala dinamica prin analiza automata a vorbirii, a miscarii buzelor si a fetei.

Tehnologia va fi testata de 2.000 de utilizatori in 3 locatii pilot din Romania si Grecia, pe trei domenii diferite: in cadrul unei institutii cu cerinte de securitate ridicate, in domeniul medical si in sfera consumatorilor.

Proiectul va propune o noua abordare stiintifica a datelor biometrice de voce prin cercetarea fiziologiei vocii umane, care produce repere acustice precise, unice pentru fiecare individ in parte. In cadrul proiectului SpeechXRays se va pune un accent deosebit pe asigurarea confidentialitatii datelor biometrice utilizate.

“Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare si inovare al Uniunii Europene, care are ca obiectiv investitii in produse si servicii de noutate la nivel european si nu numai, ducand astfel la multe inovatii, descoperiri si premiere mondiale. Proiectul SpeechXRays este un exemplu privind dezvoltarea si utilizarea unor solutii biometrice inovative pentru asigurarea securitatii, cu aplicabilitate in mai multe domenii cu cerinte de securitate mai ridicate. Putem spune ca prin astfel de proiecte dorim sa venim si in sprijinul Strategiei privind securitatea cibernetica in Uniunea Europeana, care urmareste ca cetatenii si intreprinderile europene sa beneficieze la maximum de tehnologiile digitale”, a declarat Monica Florea, director Departament Proiecte Europene, SIVECO Romania.

Proiectul va avea o durata de 36 luni si va fi coordonat de Oberthur Technologies din Franta, consortiul fiind format din: Horowitz Biometrics din UK, SIVECO Romania, Tech Inspire din UK, RealEyes din Estonia, Forthnet din Grecia, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei din Romania, Foundation for Reasearch and Technology din Grecia, University College London din UK si Institute Mines-Telecom/Telecom Sud Paris din Franta.