Dubai anunta ca intentioneaza sa construiasca, in premiera, o cladire de birouri cu un etaj folosind o imprimanta 3D in incercarea de a dezvolta o tehnologie care ar urma sa reduca costurile si timpul necesar constructiei in conditiile in care orasul se dezvolta intr-un ritm alert, transmite Reuters.

Imprimarea 3D, care foloseste o imprimanta pentru a face obiecte tridimensionale plecand de la un design digital, a luat avant in diferite ramuri industriale, insa pana acum nu a fost folosita prea mult in domeniul constructiilor.

Prototipul cladirii cu un etaj din Dubai, cu o suprafata utila de circa 185 metri patrati, va fi printata strat cu strat cu ajutorul unei imprimante de circa 6 metri inaltime, a anuntat marti Mohamed Al Gergawi, ministrul de Afaceri Guvernamentale al Emiratelor Arabe Unite.

Cladirea va fi apoi asamblata la fata locului in decurs de cateva saptamani. Mobila de interior si elementele structurale vor fi, de asemenea, realizate cu ajutorul printarii 3D folosindu-se beton armat, gips ranforsat cu fibra de sticla si plastic.

Proiectul va fi realizat de Dubai si Winsun, o companie chineza care a facut munca de pionierat in domeniul utilizarii de imprimante 3D pentru a construi case.

Gergawi a citat studii care estimeaza ca tehnica ar putea sa reduca timpul de constructie cu 50-70% si costurile de productie cu 50-80%.