Putem vedea camerele foto ca fiind echivalentul perceptiei vizuale umane, microfoanele ca un echivalent al auzului, iar ecranele touchscreen ca fiind construite dupa modelul simtului tactil uman. Acum putem adauga la aceasta lista si nasul artificial, care "miroase" termenul de valabilitate al alimentelor, scrie wired.com.

Senzor c2senseFoto: Hotnews

Este vorba, mai exact, despre dispozitivul inventat de compania C2Sense, cu ajutorul tehnologiei ce are la baza 20 de ani de cercetari efectuate de echipa condusa de profesorul Timothy Swager, din cadrul Departamentului de Chimie de la MIT, conform c2sense.com.

Compania a avut, inca de la infiintarea sa, doua scopuri: sa dezvolte dispozitivele wireless capabile sa detecteze gradul de alterare al alimentelor si sa faca aceste dispozitive accesibile pentru piata de larg consum, pentru a putea fi integrate in ambalajul alimentelor, conform declaratiilor lui Jan Schnorr, co-fondatorul companiei.

Alterarea produselor alimentare este "contagioasa": se spune ca un mar putred strica intreaga gramada, iar acest lucru este valabil, intrucat fructele coapte elibereaza un gaz numit etena (sau etilena), care afecteaza restul de fructe expuse, accelerand producesul de coacere. In acest sens, "nasul artificial" dezvoltat de compania C2Sense are drept scop detectarea gazelor emanate de fructele coapte si semnalarea alterarii inainte ca acestea sa afecteze restul alimentelor, conform cercetatorilor.

Luna trecuta compania C2Sense a primit, la initiativa lui Peter Thiel, co-fondator PayPal si primul investitor al platformei de socializare Facebook, o subventie de 350.000 de dolari de la compania Breakout Labs, pentru a isi indeplini scopul stabilit si a face acest dispozitiv sa devina accesibil pentru piata de larg consum din intreaga lume.

In materialul video de mai jos, Jan Schnorr, directorul companiei C2Sense, prezinta importanta existentei unui astfel de dispozitiv pe piata: