Blue Origin, compania creata de fondatorul Amazon, Jeff Bezos, destinata transportului de persoane in spatiu, a postat duminica pe YouTube un videoclip care prezinta decolare si reintrarea in atmosfera a rachetei New Shepard. Racheta, o varianta imbunatatita fata de racheta lansata in 22 ianuarie, a atins inaltimea de 103,8 km, si a reusit o aterizare lina in desert, testul fiind considerat un succes, potrivitmashable.com.

Blue Origin, aprilie 2016Foto: youtube.com

"Vehiculul nostru spatial, New Shepard, va transporta o noua generatie de exploratori si aventurieri. Asteptam cu nerabdare sa zburam impreuna! Echipa noastra fantastica, din Kent, Van Horn si Cape Canaveral, lucreaza din greu, nu doar pentru a construi vehicule spatiale, ci si pentru a ne aduce mai aproape de ziua in care milioane de oameni vor trai si vor munci in spatiu"

Pe 22 ianuarie, anul acesta, aceeasi nava a fost lansata si a aterizat vertical, demonstrand posibilitatea reutilizarii. Dupa ce a atins altitudinea de 333.582 de picioare (101,7 kilometri), a coborat incet pe sol, la punctul de lansare, facand posibila recuperarea si refolosirea, potrivitdronele.ro. Capsula pentru echipaj a aterizat, deasemenea lent, fiind sustinuta de trei parasute.

Blue Origin, LLC, companie americana cu finantare privata, din domeniul aerospatial, cu sediul central in Kent, Washington, dezvolta si produce vehicule care vor permite transportul comercial uman in spatiu.

Blue Origin are ca scop si este in curs de dezvoltare de tehnologii care sa permita accesul privat in spatiu cu cheltuieli reduse si o fiabilitate crescuta, potrivit

New Shepard, vehiculul cu decolare si aterizare verticala, va efectua zboruri cu sase astronauti la bord, la altitudini mai mari de limita de 100 kilometri. Zborul astronautilor va incepe dupa finalizarea unui program metodic de testare, potrivitdronele.ro.

Proiectul Blue Origin este un concurent direct pentru proiectul Space X dezvoltat de Elon Musk.