China a lansat marti 29 martie, un nou satelit Beidou. A fost o lansare de la baza spatiala Xichang, realizata la 20:11 GMT cu ajutorul unei rachete CZ 3A. Aparent fara probleme astfel ca noul satelit este asteptat sa intre in constelatie in scurt timp, potrivitSpace Alliance.

Lanasare BeidouFoto: youtube.com

Acesta este al 26-lea satelit Beidou lansat vreodata, insa se pare ca el nu face parte din cel mai modern bloc al constelatiei (Beidou 3 care a debutat de curand), ci este un satelit de tip Beidou 2. Mai precis unul de tip IGSO, al saselea de acest fel. In acest moment Beidou are 22 de sateliti potential utilizabili in orbita insa doar 19 sunt in serviciu. Oricum, China este foarte aproape de acoperirea globala, care i-ar intari si mai mult pozitia de actor mare pe scena politica si economica mondiala.

Aceasta este prima dintr-o serie ciclica de lansari de tip GNSS. In luna aprilie, India va finaliza deasemenea constelatia sa regionala IRNSS, dupa ce va trimite in spatiu cel de al saptelea satelit al constelatiei. In luna mai Europa va incerca o noua lansare Galileo, care ar trebui sa ridice numarul satelitilor sai la 14 (din nou cu mentiunea ca un toti sunt operationali).