Oamenii de stiinta din Japonia spun ca au dezvoltat o "piele" electronica ultra-subtire, care poate masura nivelul de oxigen, atunci cand este lipita de corp. Scopul dezvoltarii acestui tip de "piele" este acela de a monitoriza nivelul oxigenului din organe in timpul operatiilor chirurgicale.

E-SkinFoto: Captura YouTube

Testele efectuate pe voluntari au descoperit ca "pielea" ofera masuratori stabile ale concentratiei de oxigen din sange.

Dispozitivul contine componente micro-electronice, care lumineaza in rosu, verde si albastru, pe suprafata corpului.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tokyo lucreaza la modalitatile de afisare a numerelor si a literelor pe suprafata pielii, in scopul de a monitoriza sanatatea. Electronicele usor de purtat reprezinta o zona de crestere in cercetarile viitoare, cu un interes in aplicatiile medicale, cum ar fi lentilele de contact care monitorizeaza nivelul de glucoza sau ochelarii inteligenti.

"Dispozitivul masoara concentratia oxigenului din sange in straturi successive pe deget", a declarat directorul de cercetare Tomoyuki Yokota si ceilalti cercetatori pentru BBC.

El a mai adaugat ca: "In cele din urma, senzorii optici, organici si flexibili, pot acoperi direct organele pentru a monitoriza nivelul de oxigen din sange in timpul si dupa operatia chirurgicala."

Cele mai recente descoperiri le gasiti aici.