Lansarea navei spatiale Soiuz 2.1a, care urma sa fie efectuata de pe noul cosmodrom Vostocinii, situat in Extremul Orient rus, a fost amanata cu 24 de ore miercuri dimineata, a anuntat Agentia spatiala rusa Roskosmos, relateaza France Presse, citat de Agerpres.

'A avut loc o oprire automata a lansarii de catre sistemul de control automatizat', a explicat directorul Roskosmos, Igor Komarov, agentiilor ruse de presa, singurele autorizate pe cosmodromul Vostocinii.

Aceasta comanda automata a fost data la 'doua minute si jumatate' inaintea orei prevazute de decolare la ora locala 11:01 (02:01GMT), a precizat el.

O noua tentativa de lansare a navei, care transporta trei sateliti rusi pe orbita, va avea loc joi, 28 aprilie, la aceeasi ora, a declarat Komarov. 'Exista toate motivele sa credem ca putem rezolva in 24 de ore' aceasta defectiune tehnica, a asigurat el.

Directorul adjunct al Roskosmos, Andred Ivanov, a adaugat ca 'factorul (o eroare) uman este exclus'.

Lansarea navei era preconizata sa aiba loc in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin, a indicat, miercuri dimineata, purtatorul sau de cuvant Dmitri Peskov, in timp ce prezenta sefului statului rus nu fusese confirmata pana atunci.

'Presedintele a sosit in aceasta dimineata (miercuri) la Blagovescensk (principalul oras din zona) si s-a deplasat la Vostocinii pentru a participa la lansare', declarase Peskov, citat de agentiile ruse de presa.

Putin 'a decis sa ramana pe cosmodrom pana in momentul cand se vor clarifica perspectivele lansarii in 24 de ore, adica maine', a declarat el.

Nicio transmitere in direct a lansarii pe canalele de televiziune ruse nu era prevazuta, spre deosebire de multele decolari de rachete rusesti de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan).

Descris de media ruse ca 'cel mai mare santier din tara', constructia Vostocinii a necesitate intre 300 si 400 miliarde de ruble ( de la 4 la 5,3 miliarde de euro la rata actuala).

Lucrarile au inceput in 2012 in regiunea Amur, imensa, dar slab populata, la decizia lui Vladimir Putin, care a ordonat construirea cosmodromului pe locul unei foste baze de rachete sovietice, Svobodnii-18.

Cosmodromul Vostocinii, situat la 9.000 km est de Moscova, este mai aproape de ecuator decat baza ruseasca deja existenta din Plesetk (nordul Rusiei): un factor ce faciliteaza plasarea pe orbita.

Principalul avantaj al Vostocinii este ca se afla pe pamant rusesc si, prin urmare, permite Moscovei sa nu mai depinda de cosmodromul de la Baikonur, inchiriat cu 115 milioane de dolari pe an de la Kazahstan dupa caderea URSS.

Cu toate acestea, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus responsabil de sectorul spatial in guvernul rus, a avertizat recent, la postul de radio Eho Moskvi, ca Rusia va continua sa utilizeze Baikonur pentru a trimite oameni in spatiu pana in anul 2023.