Astronautul britanic Tim Peake va efectua vineri un experiment special: aflat la bordul Statiei Spatiale Internationale (SSI), el va pune in miscare, prin comenzile sale, un robot aflat pe Pamant, in Marea Britanie, intr-un laborator de testari pentru viitoare misiuni pe planeta Marte, anunta Agentia Spatiala Europeana (ESA), potrivit Agerpres.

Robotul, care poarta numele de ''Bridget'', are 154 de kilograme si a fost construit de Airbus D&S, care, impreuna cu ESA si cu Agentia Spatiala din Regatul Unit, face studii in legatura cu manipularea de la distanta a unor roboti in conditii simulate similare celor de pe alte planete.

Experimentul va incepe la ora 10.00 GMT, iar cosmonautul va dirija timp de 90 de minute roverul aflat in Mars Yard din Stevenage. Zona de testare - de 13X30 de metri - simuleaza suprafata planetei Marte si are doua zone, una luminoasa si alta intunecoasa, asemanatoare unei pesteri sau unui crater.

''Misiunile viitoare prin Sistemul Solar vor implica oameni care lucreaza mana in mana cu robotii'', ''colectand informatii stiintifice si fizice care vor face posibila explorarea de catre om'', a explicat Philippe Schoonejans, coordonatorul proiectului Meteron al ESA, in cadrul caruia se realizeaza testarea de vineri.