Oamenii de stiinta au dezvoltat un motor microscopic, cel mai mic din lume, despre care spun ca este primul capabil sa poarte nanoboti, inclusiv nanoboti ce ar putea circula prin corpul uman, scrie Financial Times.

Ant, cel mai mic motor din lumeFoto: Cambridge University

Prototipul, denumit Ant - actuating nano-transducer (nano-transductor motric) combina bile microscopice de aur cu un gel plimeric special.

Acesta genereaza o forta propulsoare la nivel microscopic ce este de sute de ori mai mare pe unitate de greutate decat orice alt motor sau muschi. “Oamenii vorbesc despre crearea de nanoboti de multi ani, dar nu exista inca”, a spus profesorul Jeremy Baumberg, liderul proiectului de la Universitatea Cambridge.

“De ce nu? Pentru ca pana acum nu a fost nicio cale se ii facem sa se miste prin lichide - este ca si cum ai inota prin melasa la scala nanoscopica, pentru ca fortele moleculare sunt atat de puternice”, a explicat Baumberg.

El a spus ca motoarele Ant vor genera destula putere: “La fel ca furnicile reale (Ants in engleza) genereaza forte mari relativ la greutatea lor. provocarea cu care ne confruntam acum este cum sa controlam forta pentru aplicatii in nano-unelte”.