O companie din China propune o solutie spectaculoasa si nepoluanta pentru evitarea blocajelor in trafic: un vehicul care ruleaza pe sine, deasupra traficului de cosmar al oraselor chinezesti, care a devenit notoriu in intreaga lume, scrie The Guardian.

Autobuz suspendatFoto: Captura YouTube

O macheta a Transit Explore Bus sau TEB a fost prezentata la inceputul acestei luni in Beijing, la o expozitie dedicata tehnologiei.

"Autobuzul calaret" se deplaseaza deasupra drumurilor, cu ajutorul a doua sine, cu o viteza propusa de 60 de km pe ora. Acesta ar urma sa fie alimentat de curent electric. Masinile cu o inaltime mai mica de doi metri vor putea sa treaca pe sub acest mijloc de transport.

"Marele avantaj este ca acest autobuz va scuti o multime de spatiu pe drumuri", a declarat Song Youzhou, proiectant sef, pentru agentia oficiala de presa Xinhua.

Song afirma ca aceste autobuze, capabile sa transporte pana la 1.400 de oameni, pot fi produse cu 20% din costul necesar pentru producerea unui metrou si foarte rapid, avand in vedere ca infrastructura de sprijin este relativ usor de construit.

Un prototip ar urma sa circule in aceasta vara pe strazile din Qinhuangdao, un oras de coasta situat la 300 km est de Beijing.

Proiectul a fost primit foarte bine in China, tara care a devenit cea mai mare piata globala pentru vanzarile de masini in 2009 si unde ambuteiajele monstru sunt la ordinea zilei.

Cu toate acestea, entuziasmul starnit de inovatie este temperat de faptul ca o inventie practic similara a fost prezentata la aceeasi expozitie in 2010, fara a se concretiza, insa.