Asa cum robotii pot sa raspunda la potentialele avarii a sistemelor lor, ar putea la fel de bine sa protejeze oamenii care lucreaza din ce in ce mai mult alaturi de ei, informeaza BBC. Oamenii de stiinta planuiesc sa construiasca sistemul pe baza cercetarilor la nivelul durerii pe care o simt oamenii.

RobotFoto: UiPath

Pentru ca sistemul sa poata fi testat, cercetatorii au creat un brat robotic cu un deget, iar pe deget se afla un senzor, care ar putea detecta presiunea si temperatura.

Cercetatorii de la "Leibnzi University" din Hanovra dezvolta un sistem care sa permita robotilor "sa detecteze si sa clasifice starile fizice neprevazute si tulburarile, si sa initieze masuri de contracarare adecvate, adica reflexe", au explicat acestia

Asa cum neuronii umani transmit durerea, cei artificiali vor transmite informatiile, iar acestea vor fi clasate de catre roboti in durere usoara, moderata sau severa.

Cercetatorul Johannes Kuehn a declarat pentru "Institutul de Inginerie Electrica si Electronica (IIEE) ca "durerea este un sistem care ne protejeaza. Cand ne indepartam de la sursa durerii, ne ajuta sa nu ne ranim".

"A invata robotii o serie de stimuli este important", a declarat Fumiya Lida, experta in robotica la Cambridge.

"Crearea acestor roboti si invatarea lor sa simta durerea este unul dintre cele mai dificile lucruri, dar este fundamental, deoarece asta ii face mult mai inteligenti", a mai declarat aceasta.

"Invatarea inseamna a incerca si a esua. Cand un copil invata ca o cazatura este dureroasa, data viitoare invata sa o faca cu mai mult talent."