Armenia este o tara mica si saraca, insa autoritatile au demarat un plan de a stimula ingineria si industria IT, obiectivul fiind ca pana in 2019 sa existe cate un club de robotica in fiecare scoala. In prezent exista 121 de cluburi si rezultatele au inceput sa apara, fiind creati mici roboti care pot stinge incendii sau altii care sa fie folositi in misiuni de salvare, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armenia este de sapte ori mai mica decat Romania, iar populatia este de trei milioane. Tara este izolata din punct de vedere comercial, existand divergente atat cu Turcia, cat si cu Azerbaidjan. Nici nu prea exista resurse naturale, astfel ca trebuiau gasite domenii promitatoare.

Autoritatile au demarat insa un program care sa stimuleze tinerii sa lucreze in inginerie si IT, iar pentru asta au inceput sa fie instalate cluburi de robotica in scoli, cluburi gandite pentru elevii intre 12 si 18 ani. Pana in 2019 se vrea ca astfel de cluburi sa existe la toate scolile, speranta fiind ca aceste activitati ii vor stimula pe tineri sa gandeasca liber si ca tara va avea de castigat peste cativa ani cand tinerii isi vor gasi locuri de munca.

Printre robotii creati se numara unii care pot stinge incendii, altii care pot face curatenie de strazi, dar si altii care pot fi folositi in misiuni de salvare. Pentru a-i construi sunt utilizate programe software open-source, iar pentru a creste motivatia sunt organizate concursuri nationale de robotica.