Compania aeriana Boeing s-a intors in tunelul de vant pentru a testa un nou concept de avion, care are potential de a schimba radical peisajul aeronautic. Este vorba despre conceptul "Blended Wing Body" (BWB), dezvoltat impreuna cu NASA, in care aripile fuzioneze, oferind avionului o forma triunghiulara.

Boeing - Conceptul Blended Wing BodyFoto: boeing.com

Prototipul este testat, pana la finalul lunii septembrie, intr-un tunel subsonic special din Centrul de Cercetare Langley al NASA din Virginia, SUA.

Cercetatorii Boeing si NASA testeaza un prototip creat la scala 6%, pentru a valida metodologia de testare si pentru a carta fluxul de aer deasupra avionului.

In functie de timp, se va masura si eficienta unor diferite suprafete de control. Datele vor fi comparate si adaugate datelor colectate in ultimii doi ani de testari prin care a trecut pana acum acest model.

Boeing are in vedere scoaterea pe piata in decurs de 10 ani, pentru transport, mai intai pentru transport militar.

Noul design aminteste de avioanele militare spion ale armatei SUA. Avionul are o forma triunghiulara si, potrivit cercetatorilor, ar fi mult mai eficient din punct de vedere aerodinamic.

Scopul programului care pregateste acest avion este de a dezvolta tehnologii care reduc consumul de carburant, au un nivel de zgomot mai mic si reduc emisiile.