Firma Amazon a fost ocupata sa testeze initiativa Prime Air la o locatie secreta din mediul rural englez. Promisiunea serviciului, anume a unei livrari in 30 de minute de catre drone special concepute poate arata ca o strategie de PR, dar, de fapt, este un indicativ important al schimbarilor semnificative care vin in orase din intreaga lume, potrivitDaily Mail.

Drona AmazonFoto: Captura YouTube

Exista inca incertitudine in ceea ce priveste modul in care aceste servicii vor functiona in aer- sa nu mai vorbim despre reglementari.

Este posibil sa dureze intre patru si cinci ani pana cand Prime Air va deveni un serviciu pentru oameni, intrucat acceptarea de catre public si cererea evolueaza in paralel cu modelul de afaceri.

Dar, intre timp, va avea loc o schimbare atat in ceea ce priveste tehnologia, cat si atitudinea publicului.

Vehiculele civile aeriene fara pilot (UAV-uri) sunt precum primele masini cu motor: si-au facut debutul ca o jucarie. Dar cu timpul, acestea vor fi considerate normale si vor forma baza unui nou mod de a trai si de a lucra.

Ca raspuns, mediul urban va trebui sa se adapteze.

Poate ca amploarea transformarii urbane nu este la fel de extrema precum a fost cu masinile- pana la urma, dronele nu necesita o infrastructura la scara larga cum ar fi drumuri sau poduri.

Dar, cu toate acestea, schimbarile vor fi multe si de anvergura.

Inginerii pot fi nevoiti sa gaseasca modalitati de a semnaliza stalpii stradali de iluminat, dar si de urmarire a altor drone, astfel incat sa simplifice cantitatea si varietatea de date vizuale cu care pilotii UAV-urilor vor fi nevoiti sa se confrunte.

Vor fi create retele de aterizare, dispozitive de reincarcare, precum si statii aeriene de control, amplasate deasupra cladirilor inalte.

Exista nenumarate alte aplicatii pentru drone, exceptand serviciile de livrare.

Astfel, acestea mai pot fi folosite pentru a monitoriza structuri, cum ar fi turbinele eoliene sau pentru mentinerea controlului asupra mediului- de la eroziuni pana la cresteri ale nivelului apelor si inundatii.

Dronele ar putea chiar inlocui anumite sisteme din orasele noastre, cum ar fi radarele si unele forme de politie.

In agricultura, acestea sunt deja folosite pentru a supraveghea culturile si a semnala orice problema.

De asemenea, dronele joaca un rol si in investigarea accidentelor- si, desigur, sunt folosite si pentru securitate si utilizari militare.

Cea mai grea parte, totusi, va avea loc in spatele scenei- crearea mecanismelor de siguranta pentru fiecare etapa de utilizare a UAV-urilor si punerea in aplicare a legilor care vor mentine balanta intre protejarea oamenilor si permiterea acestei tehnologii sa evolueze.