​Elon Musk, carismaticul sef al Tesla Motors, a prezentat la Los Angeles tiglele care au panouri solare incorporate, ca parte a unei tendinte de diversificare a activitatilor companiilor conduse de celebrul antreprenor. Musk spune ca aceste tigle fac parte din "viitorul integrat" impreuna cu masina electrica si de bateria de perete Powerwall, viitorul in care casele pot deveni independente energetic.

Elon Musk vorbeste despre Solar RoofFoto: Tesla Motors

Spre deosebire de panourile solare conventionale, la care celulele fotovoltaice sunt asamblate intr-un cadru de sticla rectangular care este apoi instalat pe acoperisul cladirii, Tesla si SolarCity au dezvoltat tigle de sticla in care au integrat terminalele care convertesc lumina solara in electricitate.

Musk face comparatie intre masini electrice si panouri solare. Spune ca masinile electrice aratau ca niste masinute de golf inainte ca Tesla sa lanseze modelele sale, iar acum aceste masini au o imagine foarte buna. La fel trebuie sa se intample si cu panourile solare: acum multi nu vor sa-si puna aceste panouri pe casa fiindca nu arata deloc bine, insa tiglele lansate de Tesla arata ca panourile solare pot fi frumoase si eficiente, susitne Musk, care nu a spus la ce pret vor fi aceste tigle.

Elon Musk este cel mai important actionar atat la Tesla, cat si la SolarCity, companie condusa de doi dintre verii sai. Musk vrea ca Tesla sa cumpere SolarCity cu 2,7 miliarde dolari, insa planul a starnit uriase controverse in randul investitorilor care spun ca Musk vrea sa salveze SolarCity si in acelasi timp va pune Tesla in mari dificultati financiare.

Tinta este ca Tesla sa ajunga sa aiba 5% din piata panourilor solare.

Musk a prezentat si cea mai noua generatie a bateriei de perete Powerwall care accum are capacitate dubla de stocare. Pretul este de 5.500 dolari.

Produsele Tesla Solar Roof vor fi lansate in 2017. Anuntul a fost facut la Los Angeles, in studiuourile Universal unde a fost filmat serialul "Neveste disperate".

Surse: AFP, The Guardian