Centrala a fost conceputa de oamenii de stiinta de la Los Alamos, laboratoarele guvernamentale americane care au dezvoltat si prima bomba atomica. Reactoarele in miniatura vor fi sigilate din fabricatie, contin material ce nu poate fi folosit in dezvoltarea armelor, nu au piese detasabile si vor fi aproape imposibil de furat pentru ca vor fi incastrate in beton si ingropate sub pamant.
O astfel de centrala va costa aproape 25 de milioane de dolari. La o comunitate de 10.000 de locuinte, ar reveni de plata 2.500 de dolari de fiecare camin, un pret convenabil, mai ales ca energia va costa 10 centi pe kwatt. Reactoarele, care au un diametru de cativa metri, vor fi livrate cu ajutorul unui camion. Ele vor fi realimentate doar o data la 7-10 ani.
Guvernul american a acordat licenta pentru aceasta tehnologie firmei Hyperion, o companie cu sediul in New Mexico. Directorul ei executiv, John Deal, spune ca deja a primit primele comenzi ferme si va incepe productia in masa in decurs de cinci ani. Deal sustine ca are mai mult de 100 de comenzi, majoritatea provenind din industria petroliera si de electricitate, dar compania tinteste si tarile in curs de dezvoltare si comunitatile izolate.
- "Un eveniment de tip Cernobil este exclus"
Hyperion planuieste sa deschida trei uzine pentru a produce 4.000 de centrale intre 2013 si 2023.
Primele comenzi ferme au venit de la TES, o companie ceha din domeniul infrastructurii specializata in hidrocentrale si centrale electrice. "Au comandat sase unitati si s-au aratat interesati de inca 12. Suntem foarte siguri de capacitatea lor de plata", spune Deal. Prima astfel de centrala, sustine Deal, va fi instalata in Romania.
"Avem acum o lista de asteptare de sase ani. Suntem in discutii cu dezvoltatori din Insulele Cayman, Panama si Bahamas", adauga directorul Hyperion.
Pentru ca reactorul este proiectat pe baza unui design de acum 50 de ani care s-a dovedit a fi sigur atunci cand a fost utilizat de studenti, probabil ca nu vor fi prea multe tari care sa aiba obiectii in privinta acestor centrale pe teritoriul lor, comenteaza The Guardian. Deal da asigurari ca "nu s-ar putea petrece niciodata vreun eveniment de tip Cernobil, pentru ca nu sunt piese detasabile".
Toshiba a testat si ea microreactoare de 200 de kW, care masurau sase metri pe doi. Destinate sa aprovizioneze energetic un numar mai mic de case pentru a perioada mai mare de timp, aceste microreactoare pot alimenta o singura cladire timp de pana la 40 de ani.
- Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare nu stie nimic despre minicentrala "de cartier"
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare precizeaza ca nu a pimit nicio solicitare pentru autorizarea minicentralei nucleare "de cartier" si ca nu stie nimic despre acest proiect, au declarat duminica pentru NewsIn reprezentantii autoritatii.
CNCAN este autoritatea nationala in domeniul reglementarii, autorizarii si al controlului activitatilor nucleare, aflata sub coordonarea Guvernului Romaniei.
nimeni nu a inteles nimic din dezastrul energetic si financiar care a fost produs de ENRON in California , 'baietii destepti " de la ENRON i-au scolit pe baietii destepti din Romania si astazi platim cel mai scump curent electric in Europa (dupa Italia)-asta inseamna de fapt privatizarea
traderii (furnizorii de energie electrica)si alti paraziti ai SEN isi freaca mainile de bucurie de pe acum
Nicidecum nu cred ca aceste centrale nucleare sunt destinate a fi folosite in zone in care astfel de probleme nu exista (cum ar fi marile metropole).
Unde gasesti tu zone izolate cu 20000 de locuitori? Unde mai e profitul lor daca pun doar 10-15-maxim 100 de oameni pe o asemenea centreala?
Suntem bine intelesi, nu o fac de dragul nostru, al umanitatii, al celor care nu au electricitate, ci PENTRU PROFIT. Nu e nevoie de multe studii ca sa vedem asta!
Dar pe de alta parte exista cerere pt asa ceva, si chiar ar putea fi extrem de utile pt zone unde dezvoltarea infrastructurii e problematica.
Cat despre siguranta, reactoare nucleare mai mici se folosesc pe submarine si portavioane de decenii bune, si din cate stiu cel putin in ultimii 20 de ani nu au fost incidente.
electricitatea se transporta pe fire, nu e nevoie ca centrala sa fie în cartier lânga consumatori.
v si http://www.hyperionpowergeneration.com/about.html
cred cum zicea cineva ca am intrat in zodia nebunilor...
Spre deosebire de centralele nucleare mari, care functioneaza bazate pe energia (mult mai puternica) rezultata din fisiunea nucleara, reactie fizica ce necesita un control atent pentru a nu scapa de sub control, microcentralele astea se bazeaza pe conversia directa a radiatiei in energie electrica.
Fara racire, fara supraveghere, fara piese in miscare.
Pa! Ne intalnim peste 40 de ani!
Tou in articol se spune ca energia produsa acolo costa 10 centi/kW. Asta inseamna 2850 lei/kW. Acum platesc 3000 lei/kW fara sa am o bomba atomica sub mine. Cum e mai rentabil?
sau crezi ca o fac americanii, din satelit, gratis?
in plus, energia asta trebuie si distribuita, ceea ce implica alte cheltuieli, in afara celor 10 centi/kW; asa ca, vorba lui Dan, unde e spilul???
Si la fel de evident este ca nu te apuci sa pui tu bani cu nea Gigel de la sase si doamna Tantza de la scara vecina sa o cumparati.
Logic este ca centralele sa fie cumparate de firme sau de autoritati care vor furniza apoi energia. Asa ca ei isi fac aceste calcule - daca merita sau nu din punct de vedere al costurilor. Si firmele din domeniu cred ca pot sa faca o estimare destul de corecta a costurilor (si mai ales a profiturilor ;)).
Oricum, pentru strategii de cafenea speriati de bombe: e aiurea sa incerci sa faci calcule fara toate elementele de cost. Nu se precizeaza cat costa realimentarea, de cate ori o poti realimenta, sau costurile suplimentare de exploatare.
Dar banuiesc totusi ca o astfel de centrala nu o cumperi pt 10 ani, si o realimentezi de cateva ori....
Si ca ai adus vorba, solutii de "supraveghere" exista si prin satelit daca vrei, dar e un pic stupid sa o faci in acest caz pentru ca de costa mai mult :)).
Acestea vor avea posibilitatea sa se alimenteze la preturi apropiate de cele pentru consumatorii casnici, o economie fata de generatoarele pe care trebuie sa le foloseasca in prezent.
La Cernobil nu a fost explozie nucleara, a fost vorba intr-adevar despre explozii in reactor, cauzate de presiunea vaporilor si apoi datorate acumularii de hidrogen.
Dupa aceea poate poti comenta stiind despre ce vorbesti. Sau ca sa te citez: "mda, esti cumplit de destept". \
Pune mana si citeste mai mult pustiule!!!
Decit sa ma intristez cu tine, mai bine ma bucur singur.
deci daca nu ar fi o chestie perfect save, nu s-ar avanta.
Ca atare, e logic ca tarile cu infrastructura mai slab dezvoltata si cu multe centrale bazate pe combustibili fosili (deci energie scumpa) sa fie piata prinicipala de desfacere.
"The company plans to set up three factories to produce 4,000 plants between 2013 and 2023."
"An application to build the plants will be submitted to the Nuclear Regulatory Commission next year."
In primul rand trebuie sa se asigure ca ii lasa americanii sa le exporte, pt ca totusi e tehnologie nucleara. In al doilea rand ca o accepta statele, cand o fi gata la scara larga. In al treilea rand mai trebuie sa construiasca fabricile, sa le testeze etc. Deci probabil prin 2013 va fi gata, daca va fi...
Ni se arata o bomboana si urcam in masina cu un strain... cam asta ne e reactia la toata "dragostea" pe care ne-o arata "investitorii straini".
Cat despre nu exita centrala nucleara sigura .....mai citeste, mai cerceteaza. De maimute ca voi nu evolueaza societatea cum ar trebui.
Si nu ma refer numai la cea romanesca acum.
Agitatori din astia e plin lumea. Pacat ca oameni cu cap nu sunt la fel de multi ca voi.
De ce nu fac ei experientele astea in alte tari, la ei mai ales? De ce i-a apucat asa, subit, dragostea fata de noi, sa le implementeze la noi prima data? De dragul progresului stiintei, tu stii ca experientele se fac pe cobai? "Cobaiala" placuta, scumpa Lindra! Si nepoti "evoluati"!!
Apropo, aveam 13 ani la faza cu "nu ne vindem tara"...
In tarile dezvoltate nu au piata pt ca la ei deja energia este produsa mult mai ieftin decat la noi (sau in celelalte tari in curs de dezvoltare).
Gandeste un pic inainte de a scrie prostii de genul asta. Seamana mult prea mult cu propaganda sovietica...
Pentru unele zone probabil chiar va fi un mare avans o astfel de centrala (oameni care nu au curent ar putea avea). Dar curentul asta electric e doar pentru sclavi si cobai....
Daca nu vrei sa fii "cobai" sau "sclav" iti recomand emigrarea in Cuba, Iran, Vietnam sau Coreea de Nord, am auzit ca se traieste bine acolo >:)....
Daca n-o sa fie prea scumpe pastilele de uraniu la alimentara chiar ca-mi bag.
Se stie ,din experienta generala,ca sansele de producere a evenimentelor neplacute la echipamentele noi nu sunt de neglijat.
Faptul ca producatorul asigura ca centrala asta e sigura nu e de mirare.El are tot interesul sa-si vanda marfa.
Din acest motiv consider ca ar fi o greseala daca ne-am repezi sa fim primii care sa instaleze astfel de minicentrale.
Iar in articol chiar se specifica ca aceste centrale se bazeaza pe un desing de acum 50 de ani, daca este asa tocmai ai argumentat in favoarea sigurantei acestor centrale :)
Orice tehnologie noua costa mai mult la inceput si mult mai putin pe masura ce se dovedeste viabila si se produce in masa. De aceea as prefera sa o vad ca-si dovedeste utilitatea la americani, si abia apoi sa fie implementata si aici.
Daca la americani functioneaza 20 de ani fara sa vad ca se nasc copii cu 2 capete in cartierul de 20.000 de locuinte atunci zic si eu "ok, sa luam si noi, ca merita". Si le vom cumpara si mult mai ieftin pentru ca deja vor fi o tehnologie de masa.
Asa, totul suna a experiment scump care se face pe spinarea noastra.
Cine va asigura transportul si depozitarea desurilor radioactive? Nea Nae instalatoru'? Sau mai rau, consiliul local?
Cine asigura fluxul de apa nelimitat - Compania APA? O mica oprire a fluxului poate accelera reactia la o mini bomba nucleara de cartier...
Totul miroase a spaga....
Faza cu Romania este doar o declaratie a sefului companiei care le produce, care a zis ca este o firma din Cehia interesata sa le cumpere, cand o fi, si ca e interesata sa le instaleze si in Romania cand le cumpara. Bineinteles, totul va depinde de o gramada de aprobari, de la americani, de la cehi, de la romani etc, nu s-a stabilit nimic inca si nici nu exista centralele ca sa fie vandute. E ca la Radio Erevan.
Totusi, daca or sa-l lanseze cred ca satelitul Romaniei o sa fie unul mai mic decat Sputnik :) (nu de alta, dar nu avem bani sa facem unul mai mare) + cred ca al nostru satelit o sa aiba un walkman incorporat si doua boxe, cu manelele noastre de aur :)) :))
Cat despre transmutatia deseurilor indusa cu laser e o tehnologie care se intrevede peste cativa ani, insa costurile sunt inca greu de estimat, si nu se stie daca va functiona.
Eu as prefea sa ma incalzesc cu lemne, undeva la munte.. departe de bombele din Bucuresti...
1.Case autonome energetic (proiect Lighthouse al englezilor)
2.Sisteme solare si eoliene
3.Energie atomica (ca mai sunt ceva resurse)
Hai sa nu repetam prostia italienilor cu centralele atomice...
Sa nu uitam ca deseurile sunt radioactive pentru cateva sute de ani.
Cate blocuri din Romania au sisteme solare de incalzit apa pe acoperis? (sa nu uitam: pot fi facute 2 in 1 => acoperis durabil cu sistem incalzire apa)
Las' ca va fac eu cu 20 'sde mil USD, centrale nucleare sigilate!
Ca sa "culegi" energiile din natura (pe care nu le poate controla nimeni inca) sunteti mintiti ca iti trebuie tehnologii NASA, cand de fapt si un elev de clasa 10 (cu lectiile facute la fizica mecanica si ceva cunostiinte de electromagnetism) poate sa le puna in practica.
Promit ca voi face un site public unde voi publica cum iti faci singur toate sistemele astea.
Suntem prostiti pe fata de toti!
2.cata energie produce
Celule voltaice sunt f scumpe(sute de mii de dolari) si produc f putina energie,doar cand nu e innorat afara
Cand ploua,stai pe intuneric
Fa la tine si dupa aia fa o firma
plus ca zilele astea vine si herr schroeder - ex-cancelarul dovedit spaguit de rusi si consilier la gazprom - sa ne explice la o conferinta ce si cum cu energia; sa te pisi pe tine de ras, nu alta (conferinta e promovata si la mall-ul vitan)
Ha! Ha! Asa vor fi anunturile in ziare! Oare taxa de prima instalare o pune gubernu?
Fochistii trebuie sa se relaxeze si sa prinda curaj mai ales cand lucreaza intr-un asa de periculos mediu.
http://www.panoramio.com/photos/original/3397633.jpg
"vor fi aproape imposibil de furat pentru ca vor fi incastrate in beton si ingropate sub pamant."
Pai alor nostri nu le e frica sa sape ca sa fure ceva, orice, acolo. Ei se feresc numai de apa calda si sapun, cu betonul si pamintul n-au nici o problema.
zic astia ca e imposibil sa se intample ceva gen cernobal etc... e si inainte de cernobal ziceau ca e imposibil...
\
oricum suntem cobai pentru americani...
pana si americanii sunt constienti de faptul ca trebuie sa mai treaca ceva timp pana va fi gata si ca nu se merita sa-l testeze ei primii...
apoi si la costuri mi se par destul de ridicate:
2500 dolari /10 ani de familie, inseamna 250 dolari pe an, 20 dolari pe luna, 58-60 lei pe luna, cam cat plateste o familie acum...
dar se zice ca kwatt va costa cam 10 centi, asta daca nu intervin si niste baieti destepti pe fir, deci asta inseamna ca trebuie platit aproape dublu fata de acum...
nu mai vb de faptul ca este nedetasabila, ceva normal, dar in momentul cand trebuie sa schimbi ceva la ea, adica dupa 7-10 ani, si costurile vor fi pe masura...
asa ca sa o duca unde vor ei, dar noua nu ne trebuie...
Pe mine nu ma intereseaza genul asta de energie si nu cumpar, nu voi plati niciodata cei "doar" 2500 USD. Propunerea ar fi sa le instaleze mai intai in America, in "comunitati izolate" de 20000 de case, si apoi mai vedem...
Eu nu vad chestia asta!
http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=zeitgeist+addendum&btnG=C%C4%83utare+Google&meta=
Ar fi de preferat niste mini-centrale atomice de locuinta. Asa cum sunt mini-centralele pe caz! LOL
iar daca mai intervin si baieti destepti, pretul va fi si mai mare...
cineva are doar interesul sa o vanda...si prostii sa cumpere...
noi asteptam particula divina(sic)....
Concluzia este ca omul de rind va plati acelasi pret, statul va plati investitia prin facilitati ( deci tot omul de rind ) si la final firma va face profituri uriase.
Asta este lumea reala in care traim, nu mai sperati ca progresul tehnologic va fi simtit in bine de populatie.
Alternativa este ca firma sa fie proprietatea locatarilor.
ca asta e pricipiul dar asa e romanul se teme uneori si de umbra lui aici vb de PROFIT si atat.