O centrala nucleara mai mica decat o magazie pentru unelte de gradina, dar capabila sa asigure energia pentru 20.000 de locuinte, va fi de vanzare peste cinci ani, iar Romania ar fi prima tara in care va fi instalata, sustine cotidianul britanic The Guardian, citat de NewsIn.

Centrala a fost conceputa de oamenii de stiinta de la Los Alamos, laboratoarele guvernamentale americane care au dezvoltat si prima bomba atomica. Reactoarele in miniatura vor fi sigilate din fabricatie, contin material ce nu poate fi folosit in dezvoltarea armelor, nu au piese detasabile si vor fi aproape imposibil de furat pentru ca vor fi incastrate in beton si ingropate sub pamant.

O astfel de centrala va costa aproape 25 de milioane de dolari. La o comunitate de 10.000 de locuinte, ar reveni de plata 2.500 de dolari de fiecare camin, un pret convenabil, mai ales ca energia va costa 10 centi pe kwatt. Reactoarele, care au un diametru de cativa metri, vor fi livrate cu ajutorul unui camion. Ele vor fi realimentate doar o data la 7-10 ani.

Guvernul american a acordat licenta pentru aceasta tehnologie firmei Hyperion, o companie cu sediul in New Mexico. Directorul ei executiv, John Deal, spune ca deja a primit primele comenzi ferme si va incepe productia in masa in decurs de cinci ani. Deal sustine ca are mai mult de 100 de comenzi, majoritatea provenind din industria petroliera si de electricitate, dar compania tinteste si tarile in curs de dezvoltare si comunitatile izolate.

  • "Un eveniment de tip Cernobil este exclus"

Hyperion planuieste sa deschida trei uzine pentru a produce 4.000 de centrale intre 2013 si 2023.

Primele comenzi ferme au venit de la TES, o companie ceha din domeniul infrastructurii specializata in hidrocentrale si centrale electrice. "Au comandat sase unitati si s-au aratat interesati de inca 12. Suntem foarte siguri de capacitatea lor de plata", spune Deal. Prima astfel de centrala, sustine Deal, va fi instalata in Romania.

"Avem acum o lista de asteptare de sase ani. Suntem in discutii cu dezvoltatori din Insulele Cayman, Panama si Bahamas", adauga directorul Hyperion.

Pentru ca reactorul este proiectat pe baza unui design de acum 50 de ani care s-a dovedit a fi sigur atunci cand a fost utilizat de studenti, probabil ca nu vor fi prea multe tari care sa aiba obiectii in privinta acestor centrale pe teritoriul lor, comenteaza The Guardian. Deal da asigurari ca "nu s-ar putea petrece niciodata vreun eveniment de tip Cernobil, pentru ca nu sunt piese detasabile".

Toshiba a testat si ea microreactoare de 200 de kW, care masurau sase metri pe doi. Destinate sa aprovizioneze energetic un numar mai mic de case pentru a perioada mai mare de timp, aceste microreactoare pot alimenta o singura cladire timp de pana la 40 de ani.

  • Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare nu stie nimic despre minicentrala "de cartier"

Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare precizeaza ca nu a pimit nicio solicitare pentru autorizarea minicentralei nucleare "de cartier" si ca nu stie nimic despre acest proiect, au declarat duminica pentru NewsIn reprezentantii autoritatii.

CNCAN este autoritatea nationala in domeniul reglementarii, autorizarii si al controlului activitatilor nucleare, aflata sub coordonarea Guvernului Romaniei.