Era fabricat din lemn, avea un singur buton si parea mult mai masiv fata de urmasii sai din zilele noastre. Si totusi...Mouse-ul de calculator prezentat pentru prima oara pe data de 9 decembrie 1968 de catre Douglas Engelbart avea sa reprezinte un pas urias in dezvoltarea industriei calculatoarelor. Aniversarea celor 40 de ani, anuntata de catre BBC News, a fost celebrata si printr-o serie de intalniri ale marilor specialisti din domeniul calculatoarelor, inclusiv a unora dintre participantii la demonstratia de acum 40 de ani.

Douglas Engelbart, considerat drept unul dintre marii vizionari ai noilor tehnologii performante, facea o demonstratie a functionalitatii si utilitatii mouse-ului la San Francisco, la una dintre marile conferinte ale specialistilor in calculatoare din acea perioada. Iar cea mai mare parte a tehnologiilor utilizate la acea demonstratie reprezenta sursa de inspiratie pentru specialistii care urmau sa dezvolte atat mouse-ul cat si aplicatiile care aveau sa il foloseasca, de atunci si pana in zilele noastre.

Demonstratia din 1968 avea de fapt ca scop fundamental prezentarea sistemului de conectare a mai multor calculatoare NLS, la care Engelbart si echipa sa de la Institutul de Cercetari Stanford din California lucrasera din 1962.

Sistemul - capabil sa lege intre ele mai multe calculatoare – care devenea baza retelei Arpanet –stramoasa internetului din zilele noastre. Din pacate, aceasta tehnologie era mult prea complexa si permitea utilizarea doar de catre persoane cu un grad ridicat de pregatire in domeniu.

Mouse-ul, construit de catre Bill English, a fost folosit de catre Douglas Engelbart la probabil cea mai raspandita activitate a utilizatorilor de calculator din zilele noastre: el a aratat ca poate selecta, copia, repeta si muta un fragment de text.

Demonstratia lui Engelbart atragea astfel atentia celor care doreau sa extinda utiliarea calculatoarelor de la un numar restrans de cercetatori la marele public. De atunci, mouse-ul avea sa fie unul dintre accesoriile care urmau sa permita utilizarea calculatoarelor de catre marele public si sa permita deci Revolutia Informatica din zilele noastre.

Mouse-ul a fost insa doar una dintre multele inventii prezentate cu acea ocazie – alaturi de hipertext, modul de adresare a obiectelor si conectarea dinamica a fisierelor, precum si colaborarea a doua persoane din locatii diferite care comunicau printr-o retea cu interfata audio si video. La scurt timp, toate aceste inventii deveneau la randul lor pietre de temelie la dezvoltarea societatii informatice.

Dupa 40 de ani cum arata viitorul mouse-ului de calculator?

Anii au trecut si am ajuns in vremurile revolutiei multi-touch. Mai este necesar mouse-ul in aceasta perioada?

Intr-un interviu acordat BBC, Rob Skitmore de la Muzeul Stiintei din Londra spune ca mouse-ul va ramane o forta dominanta in aplicatiile pentru calculatoare, in ciuda noilor tehnologii aparute in ultimii ani.

Site-ul de la Stanford cu intreaga demonstratie de acum 40 de ani, precum si cu filme ale tuturor momentelor importante ale acestui eveniment.

http://sloan.stanford.edu/MouseSite/1968Demo.html

Stirea BBC News

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7768481.stm

Site-ul oficial al Institutului de Cercetari Stanford, din California

http://www.sri.com/