Intalnire HotScience

VIDEO AUDIO Constantin Sima despre Roboscan 1M: Ne vom recupera investitia in cercetare dupa ce vindem 20 de unitati

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 10 aprilie 2009, 14:00 Science - Tehnologie


Constantin Sima, cu trofeul de la Geneva
Constantin Sima, executive manager al firmei romanesti MB Telecom, care a castigat marele premiu la Salonul de Inventii de la Geneva, s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii despre Roboscan 1 M, sistemul revolutionar de radiografiere cu raze gama a camioanelor, inventie votata in unanimitate de juriul Salonului. Sima a vorbit despre cum si cu cati bani se face cercetare in Romania, cum se obtin rezultatele si ce tari sunt interesate de achizitionarea inventiei castigatoare.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu acordat de Constantin Sima in Studioul HotNews.ro.

Asculta interviul
Constantin Sima este de parere ca e nevoie de o schimbare de mentalitate pentru impulsionarea cercetarii romanesti si pentru ca fondurile alocate sa fie mai mari: "Nu se poate face cercetare numai prin efortul firmelor mici. Sincer, cred ca este o problema de mentalitate, cercetarea romana nu e bine inteleasa si sper din tot sufletul sa se remedieze ".

El admite faptul ca intre cercetatorii romani, chiar si cei care lucreaza la o firma de top, precum MB Telecom, si cei din strainatate exista diferente in ceea ce priveste salariile:
"Exista intr-adevar diferente in privinta salariilor, dar sa nu uitam ca exista diferente si intre tara noastra si celelalte tari. Nu putem pretinde sa asiguram salarizare la nivelul firmelor din strainatate, dar exista suficient de multa motivatie, sau trebuie creata o motivatie suficienta pentru ca oamenii sa ramana in companie".

Managerul MB Telecom spune ca firma sa va concura si la urmatoarea editie a Salonului de Inventii de la Geneva: "Firma noastra are deja un portofoliu bogat de inventii, ramane sa decidem cu care dintre ele vomr participa, dar faptul ca vom participa si la anul este deja o certitudine."

In ceea ce priveste mediatizarea in presa din tara a succesului de la Geneva, Constantin Sima a afimat ca "Nu pot sa spun ca sunt foarte multumit de mediatizarea in presa din Romania. Televiziunile comerciale au ignorat subiectul si este aproape o fobie sa nu apara numele firmei, sa nu apara brand-ul. Nu poti sa vorbesti despre o astfel de realizarea fara sa mentionezi firma, oamenii sau denumirea echipamentului."

Intrebat ca inseamna acest premiu pentru imaginea tarii noastra si pentru romanii din afara, Constantin Sima a povestit ca "Cele mai emotionante momente au fost cand romanii din Elvetia au venit aproape cu lacrimi in ochi, fericiti ca in sfarsit se vorbeste despre Romania in cu totul si cu totul alti termeni decat negativi, chiar la superlativ si am dedus de aici ca traiesc intr-o presiune mediatica in tarile respective si ca se bucura ori de cate ori Romania reuseste sa razbata cu o realizare importanta."
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

"Am obtinut premiul cu unanimitate de voturi si cu felicitarile juriului, in conditiile in care Romania nu a mai castigat niciodata o astfel de distinctie. Ne-am bucura ca aceasta stire sa faca, in presa din Romania, mai multa audienta decat cea privind arestarea lui Gigi Becali. Este o distinctie de cea mai inalta tinuta stiintifica. Romanii din Elvetia ne-au felicitat si sunt fericiti ca, in sfarsit, se vorbeste despre tara noastra si altfel decat legat de tigani sau alte lucruri negative", a declarat, pentru HotNews.ro, Constantin Sima.

Firma romaneasca a castigat sambata seara marele premiu la Salonul de la Geneva cu inventia Roboscan 1 M, cel mai avansat sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. Roboscan 1M este un sistem mobil pentru radiografierea containerelor si camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singura persoana, de la o distanta sigura pentru a evita total expunerea profesionala sau accidentala la radiatie ionizanta. In prezent Roboscan 1M este singurul sistem din lume care asigura protectia totala a operatorilor impotriva radiatiei ionizante produsa de sistemele de radiografiere, fiind in acelasi timp cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Radu

  In primul rand, as dori va felicit pentru rezultatul obtinut si meritat.

  Cum s-a reusit finantarea acestui proiect costisitor?

  • Constantin Sima

   Multumim pentru felicitari. Finantarea a fost 100% privata.

 • Întrebarea nr. 2 Tania

  Felicitari pentru intreaga echipa a proiectului. As dori sa stiu care a fost implicarea dumneavoastra domnule Sima in proiect: ca cercetator direct implicat, ca manager de proiect sau si una si alta.

  • Constantin Sima

   M-am implicat in ambele domenii, atat ca cercetator direct, cat si ca manager, dar realizarea este in primul rand rezultatul unui efort colectiv. Cele mai bune idei au rezultat din sedintele de brainstorming, nici nu simteam cum trecea timpul si ne prindea dimineata.

 • Întrebarea nr. 3 Tiberiu Sava

  Stau si ma intreb cum firma MB Telecom a avut curajul de a finanta un proiect de cercetare cu o suma mare de bani, avand in vedere posibilitatea unui obtinerii unui insucces in final. Ati fost convinsi de reusita?? ...intr-un fel sau altul.

  In cat timp preconizati recuperarea investitiei in proiectul de cercetare?

  Aproximativ ce procent din materialele, prelucrarile, si softurile inglobate in proiect sunt romanesti si cate straine.

  Va multumesc.

  • Constantin Sima

   Suntem constienti de riscuri, dar si de valoarea echipamentului, care raspunde unor nevoi foarte actuale si intr-o continua expansiune.

   Estimez recuperarea investitiei dupa vinderea a 20 de unitati, speram in urmatorii doi ani.

   Proiectarea, aplicatiile software si realizarea sunt 100% romanesti.

 • Întrebarea nr. 4 Silvia

  Felicitari d-le Sima, este o foarte mare realizare!

  As dori sa stiu ce urmeaza: lansarea pe piete, promovarea, productia in masa etc?

  • Constantin Sima

   Lansarea este facuta, dar acum avem un alt statut. Avem in proiect marirea capacitatii de productie.

 • Întrebarea nr. 5 Vali

  Felicitari prntru aceasta reusita!

  De unde vine numele de Roboscan 1 ? Cate tehnologii au fost introduse in acest proiect? Cum vedeti evolutia proiectului pe viitor? Vor fi Roboscan 2 3 etc?

  Pe data de 7 Mai 2009 se desfasoara a 4-a editie a concursului national de robotica pentru studenti - RObotX in cadrul Politehnicii Bucuresti. Asteptam echipe din marile centre universitare din Romania (Iasi, Brasov, Sibiu si Bucuresti) Ati putea prezenta animatiile facute pentru Viena in cadrul acestui eveniment? Dumneavoastra puteti da un exemplu studentilor porniti din universitatile tehnice. V-ati gandit pe viitor sa colaborati cu centrele de cercetare din invatamantul romanesc?

  Cati din oamenii care au participat la crearea Roboscan mai lucreaza la dumneavoastra? Va ganditi sa extindeti cercetarea si in alte domenii? sau acum urmeaza perioada in care trebuie sa va recuperati investitia?

  Multumesc !

  • Constantin Sima

   Este un sistem robotizat pentru scanarea camioanelor si containerelor. 1M inseamna ca este folosit un singur echipament mobil.
   Proiectul integreaza o gama larga de tehnologii din domeniile mecanicii, hidraulicii, electronicii si IT.
   Piata mondiala nu sta pe loc si noi ne gandim deja la urmatoarea generatie.

   Pentru manifestarea organizata pe 7 mai, va rugam sa ne transmiteti o invitatie si in mod sigur vom avea o participare.

   Nu toti cei care au participat la crearea patentului Roboscan mai lucreaza la noi, unii dintre ei preferand cariere la alte companii.

   In mod cert, avem in prezent si vom avea si in viitor proiecte in alte domenii.

 • Întrebarea nr. 6 Lucian*

  1) este aproape mit urban ca deseori in proiectele de cercetare date de ministere catre universitati, unii profesori isi aloca sume gigante din bugetul de cercetare strict pt salar.
  Daca ati colaborat cu vreo universitate romana, ati avut "ocazia" sa vedeti asa ceva?

  2) In momentul de fata nu se prea stie cam nimic de cercetarea romaneasca. Lipsa de interes, rating slab, cercetatorii nu sunt sexi :)?!
  Ce considerati ca ar trebui facut (statul roman, presa, etc.) pentru ca sa iasa cercetarea romaneasca din conul de umbra si pt a deveni mai cunoscuta de populatie?

  3) Cum poate fi impulsionata cercetarea romaneasca de catre guvern?

  4) Ce i-ati cere unui candidat la presedintie din punctul d-vstra de vedere ca si manager al unei firme?

  • Constantin Sima

   Nu am avut colaborari cu universitatile.

   Cercetarea romaneasca sufera de o subfinantare cronica in acest moment si nu este recunoscuta ca o solutie de regenerare economica. In Franta, in cadrul programului anticriza, a fost marit de 3 ori bugetul cercetarii.

   Guvernul poate face foarte mult pentru cercetarea romaneasca alocandu-i fonduri.

   Sa se inconjoare de persoane capabile si intreprinzatoare.

 • Întrebarea nr. 7 DanA

  Felicitari domnule Sima!
  Am trei intrebari:
  1. prin ce vom fi mai protejati stiind ca un astfel de sistem e instalat si operat la frontiere?
  2. prin comparatie cu ce alte sisteme cel conceput de echipa dvs este "cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem" dupa cum se afirma?
  3. cat de repede poate fi scanat un camion si cum distinge sistemul dvs intre diverse materiale (sa zicem intre faina si droguri)?

  • Constantin Sima

   Sistemul poate fi folosit de lucratorii vamali pentru a stopa contrabanda la frontiera. Asta poate insemna mai putine tigari ilegale pe piata, mai putine droguri si mai putine arme.

   Nu pot decat sa confirm ca sistemul nostru este cel mai automatizat, mai flexibil si versatil din lume. Acest lucru este confirmat si de distinctia primita la Geneva.

   Un camion poate fi scanat in 30 de secunde de catre sistemul nostru. Tehnologia de scanare cu raze gama nu permite identificarea substantelor, ci ofera o imagine radiografiata care este analizata de lucratorul vamal, care are la dispozitie si actele incarcaturii.

 • Întrebarea nr. 8 Vlad

  Felicitari ! Doua intrebari , sunteti prima firma din lume care are un scanner mobil(adica nu mai aer nimeni un scanner mobil ?) sau prima din lume cu sistem telecomandat ? Si alta intrebare cati cm de fier puteti penetra ? Va multumesc si inca o data felicitari !

  • Constantin Sima

   Este primul scanner din lume comandat de la distanta de catre un singur operator, care nu este expus la radiatii ionizante.

   Penetrarea este de 18 centimetri de otel.

 • Întrebarea nr. 9 Gabriel, Deva

  Felicitari!
  1. Aveti in cercetare si alte proiecte in domeniul roboticii?
  2. Pe baza succesului obtinut cu Roboscan, exista speranta dezvoltarii productiei, in sistem industrial, in domeniul tehnologiilor de varf in Romania?
  3. Aveti un plan de mediatizare a premiului obtinut pentru a atrage atentia publicului si autoritatilor asupra acestui domeniu, care poate fi un motor de dezvoltare economica?
  Multumesc.

  • Constantin Sima

   Avem un compartiment de automatizari care are contact si cu proiecte din domeniul roboticii.

   In ceea ce ne priveste, in mod sigur vom continua productia Roboscan, cu mandria de a fi exponentii unei tehnologii de varf in Romania.

   Nu ne propunem o promovare agresiva a acestui produs in media.

 • Întrebarea nr. 10 m3th0dman

  Cine au fost cercetătorii de fapt? Absolvenţi ai căror facultăţi?

  Recrutaţii şi tineri pentru munca de cercetare?

  Ce proiect(e) mai doriţi să realizaţi în viitorul apropiat?

  • Constantin Sima

   Gasiti referinte despre cine sunt cercetatorii pe site-ul nostru www.mbtelecom.ro. Avem absolventi ai mai multor facultati: Mecanica, Constructii, Electronica, Automatizari.

   Multi dintre angajati au lucrat inca din anii de facultate la firma noastra. Desigur ca vom mai angaja tineri absolventi pentru temele de cercetare.

   In afara de proiectele din domeniul securitatii, vom mai aborda si proiecte din domeniul ingineriei traficului si a securizarii industriale.

 • Întrebarea nr. 11 Liviu

  Prin ce difera tehnologic acest scanner de cele deja existente, in afara de faptul ca e actionat de la distanta si nu supune operatorii la radiatii?
  Facand comparatia cu scanerele din aeroporturi, trecand peste forma si dimensiunile diferite, exista ceva care il evidentiaza in mod deosebit?
  Ma refer aici la elemente care sa-l faca eligibil pentru fi numit inventie si nu adaptare.
  Multumesc.

  • Constantin Sima

   Inventia noastra este o metoda si un sistem de scanare cu un scanner automat comandat de la distanta de un singur operator, reducand la ) expunerea la radiatii a acestuia. Juriul de la Geneva a considerat in unanimitate si cu felicitari ca aceasta este cea mai buna inventie prezentata anul acesta la Salon.

 • Întrebarea nr. 12 Bogdan

  Aveti obtinuta o protectie internationala pentru brevetul dvs ? daca da, in ce tari ?

  Daca nu, nu va e teama ca daca intr-un an nu il protejati in toate tarile care va intereseaza, acesta va fi folosit de altii in mod gratuit ?

  Mersi anticipat

  • Constantin Sima

   Noi am obtinut brevet de inventie in peste 40 de tari.

 • Întrebarea nr. 13 Liviu

  In completare la intrebarea anterioara despre elementele brevetabile ca inventie, as dori sa stiu cine interpreteaza rezultatele, exista o detectare automata a substantelor sau materialelor vizate sau este total dependent de analiza umana a unui specialist in "imagistica" asa cum se intampla spre exemplu in medicina.

  Pe scurt, in ce procent este factorul uman implicat in luarea unei decizii relativ la rezultatul scanarii si ce pregatire necesita cel care analizeaza imaginile?

  Multumesc.

  • Constantin Sima

   Brevetul nostru a fost acordat cu 9 revendicari.

   Interpretarea imaginilor scanate apartine 100% operatorului. Este o limita a tehnologiei si nu a echipamentului.

 • Întrebarea nr. 14 Geo

  In ce tari va mai fi achizionat ! Cat de "intelegent" este vehicolul ? Ce tip de algoritmi de prezenta si detectie folositi ? Cat de bine se descurca in fata obstacolelor pe care le poate intampina. Ati colaborat si cu o facultate tehnica ? Va multumesc si SINCERE FELICITARI !

  • Constantin Sima

   Sunt interesate tari din Europa, ca Elvetia, Franta, Grecia, dar si alte tari, ca Africa de Sud, Algeria, Maroc si Brazilia.

   Inteligenta scanner-ului se regaseste in operarea in conditii de siguranta si in aplicatiile software, care permit operatorilor operarea unui sistem foarte complex prin comenzi foarte simple.

 • Întrebarea nr. 15 Danut

  Buna ziua
  Intrebarea me este de ce vad mai tot timpul ca o firma x a reusit si intodeauna am vazut managerii bagati in fata, am vazut rare cazuri cand cei care au implementat solutia cu adevarat sunt scosi in lumina si laudati.
  De ce acest trend de laudare culegere a roadelor numai de catre o singura persoana cand evident nu este numai meritul acelei persoane?

  Va multumesc si sper sa nu fi ofensat pe cineva :)

  • Constantin Sima

   Este in primul rand rezultatul unui efort colectiv, iar in firma noastra nu tinem socoteala cine ce idei a avut.

 • Întrebarea nr. 16 fLoreign

  Buna ziua. Dupa cate imi dau seama, cercetarea aplicata pe care ati dus-o la bun sfarsit va produce inclusiv profit, desi asta nu ar fi neaparat un scop al cercetarii in general (al celei aplicate da).
  Puteti sa faceti o estimare a costurilor in timp si in bani a acestui proiect, si daca se poate si a castigurilor preconizate (un ordin de marime ar fi suficient, nu ma intereseaza zecimalele).

  Pornind de la aceste calcule, ganditi-va o clipa la contextul romanesc in care va aflati si incercati sa identificati cam ce venituri ar putea aduce activitatile de cercetare economiei romanesti. De fapt ma intereseaza asta: daca e vorba doar de niste banuti acolo, mai bine cumpara omul know-how-ul din afara, si oricum cercetarea e subtire, asa ca romanii ar putea sa se descurce mai degraba afara. Daca insa castigul ar fi deloc de neglijat, atunci poate doamna Andronescu (si multi altii) a(u) inteles gresit situatia.
  Ce cifra ati obtinut?

  Tragand linie, ce credeti ca-i lipseste peisajului (economic, stiintific, tehnic aplicat etc) romanesc ca sa poata sa inceapa sa traiasca si din cercetare?

  Va multumesc. Va impartasesc opinia conform careia este mai utila o astfel de stire decat una de infotainment.

  • Constantin Sima

   Costurile estimate de dezvoltare sunt circa 6 milioane de euro, iar in ceea ce priveste profiturile viitoare, preferam sa nu ne gandim acum la ele, dar va asiguram ca vor fi consistente.

   Din punctul nostru de vedere, cercetarii romanesti ii lipseste finantarea, si programe dedicate pentru intreprinderi mici si mijlocii.

 • Întrebarea nr. 17 Alina Neagu

  Au fost cititori care s-au intrebat daca scanarea unui camion care transporta alimente poate dauna produselor pe care acesta le contine. Care e situatia in acest caz?

  • Constantin Sima

   Folosim o sursa de cobalt 60, iar radiatia acesteia nu are efecte permanente asupra alimentelor.

   Am remarcat preocupari in ceea ce priveste efectul asupra eventualelor persoane ascunse in camioane la frontiera. Acestea sunt expuse la radiatii un timp foarte scurt - o secunda, iar doza de radiatie primita este similara cu o radiografie medicala.

 • Întrebarea nr. 18 mihai alexe

  Felicitari si din partea mea! Am cateva intrebari: care este pregatirea dvstra profesionala? Unde si in ce functii ati lucrat inainte de a demara aceasta remarcabila afacere? cine sunt principalii dvstra actionari in firma? cine sunt proiectantii , daca se poate numele lor? multumesc

  • Constantin Sima

   Sunt absolvent de Electronica. Dupa Revolutie am lucrat cativa ani la reprezentanta Volvo in Romania. In ultimii 12 ani am lucrat la MB Telecom.

   Presedintele si principalul actionar al firmei este domnul Mircea Tudor.

   Poze si informatii despre colegii mei gasiti pe site-ul nostru.

8171 vizualizari

 • Finantare (Joi, 9 aprilie 2009, 13:39)

  Radu [anonim]

  In primul rand, as dori va felicit pentru rezultatul obtinut si meritat.

  Cum s-a reusit finantarea acestui proiect costisitor?
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:07)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   Multumim pentru felicitari. Finantarea a fost 100% privata.
   • Felicitari si la mai multe! (Sâmbătă, 11 aprilie 2009, 6:34)

    roza [anonim] i-a raspuns lui Constantin Sima

    Felicitari! Ma bucur sa aud ca o firma privata a avut curajul sa investeasca si sa creada intr-un proiect care la sfarsit a fost premiat si laudat pe masura. Felicitari si la mai multe!
 • intrebare (Joi, 9 aprilie 2009, 14:14)

  Tania [anonim]

  Felicitari pentru intreaga echipa a proiectului. As dori sa stiu care a fost implicarea dumneavoastra domnule Sima in proiect: ca cercetator direct implicat, ca manager de proiect sau si una si alta.
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:09)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tania

   M-am implicat in ambele domenii, atat ca cercetator direct, cat si ca manager, dar realizarea este in primul rand rezultatul unui efort colectiv. Cele mai bune idei au rezultat din sedintele de brainstorming, nici nu simteam cum trecea timpul si ne prindea dimineata.
 • Curajul cercetarii (Joi, 9 aprilie 2009, 15:57)

  Tiberiu Sava [anonim]

  Stau si ma intreb cum firma MB Telecom a avut curajul de a finanta un proiect de cercetare cu o suma mare de bani, avand in vedere posibilitatea unui obtinerii unui insucces in final. Ati fost convinsi de reusita?? ...intr-un fel sau altul.

  In cat timp preconizati recuperarea investitiei in proiectul de cercetare?

  Aproximativ ce procent din materialele, prelucrarile, si softurile inglobate in proiect sunt romanesti si cate straine.

  Va multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:12)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tiberiu Sava

   Suntem constienti de riscuri, dar si de valoarea echipamentului, care raspunde unor nevoi foarte actuale si intr-o continua expansiune.

   Estimez recuperarea investitiei dupa vinderea a 20 de unitati, speram in urmatorii doi ani.

   Proiectarea, aplicatiile software si realizarea sunt 100% romanesti.
 • Ce urmeaza? (Joi, 9 aprilie 2009, 16:57)

  Silvia [anonim]

  Felicitari d-le Sima, este o foarte mare realizare!

  As dori sa stiu ce urmeaza: lansarea pe piete, promovarea, productia in masa etc?
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:14)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silvia

   Lansarea este facuta, dar acum avem un alt statut. Avem in proiect marirea capacitatii de productie.
 • Cercetare (Joi, 9 aprilie 2009, 21:39)

  Vali [anonim]

  Felicitari prntru aceasta reusita!

  De unde vine numele de Roboscan 1 ? Cate tehnologii au fost introduse in acest proiect? Cum vedeti evolutia proiectului pe viitor? Vor fi Roboscan 2 3 etc?

  Pe data de 7 Mai 2009 se desfasoara a 4-a editie a concursului national de robotica pentru studenti - RObotX in cadrul Politehnicii Bucuresti. Asteptam echipe din marile centre universitare din Romania (Iasi, Brasov, Sibiu si Bucuresti) Ati putea prezenta animatiile facute pentru Viena in cadrul acestui eveniment? Dumneavoastra puteti da un exemplu studentilor porniti din universitatile tehnice. V-ati gandit pe viitor sa colaborati cu centrele de cercetare din invatamantul romanesc?

  Cati din oamenii care au participat la crearea Roboscan mai lucreaza la dumneavoastra? Va ganditi sa extindeti cercetarea si in alte domenii? sau acum urmeaza perioada in care trebuie sa va recuperati investitia?

  Multumesc !
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:23)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vali

   Este un sistem robotizat pentru scanarea camioanelor si containerelor. 1M inseamna ca este folosit un singur echipament mobil.
   Proiectul integreaza o gama larga de tehnologii din domeniile mecanicii, hidraulicii, electronicii si IT.
   Piata mondiala nu sta pe loc si noi ne gandim deja la urmatoarea generatie.

   Pentru manifestarea organizata pe 7 mai, va rugam sa ne transmiteti o invitatie si in mod sigur vom avea o participare.

   Nu toti cei care au participat la crearea patentului Roboscan mai lucreaza la noi, unii dintre ei preferand cariere la alte companii.

   In mod cert, avem in prezent si vom avea si in viitor proiecte in alte domenii.
 • intrebari :) (Vineri, 10 aprilie 2009, 0:17)

  Lucian* [utilizator]

  1) este aproape mit urban ca deseori in proiectele de cercetare date de ministere catre universitati, unii profesori isi aloca sume gigante din bugetul de cercetare strict pt salar.
  Daca ati colaborat cu vreo universitate romana, ati avut "ocazia" sa vedeti asa ceva?

  2) In momentul de fata nu se prea stie cam nimic de cercetarea romaneasca. Lipsa de interes, rating slab, cercetatorii nu sunt sexi :)?!
  Ce considerati ca ar trebui facut (statul roman, presa, etc.) pentru ca sa iasa cercetarea romaneasca din conul de umbra si pt a deveni mai cunoscuta de populatie?

  3) Cum poate fi impulsionata cercetarea romaneasca de catre guvern?

  4) Ce i-ati cere unui candidat la presedintie din punctul d-vstra de vedere ca si manager al unei firme?
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:29)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian*

   Nu am avut colaborari cu universitatile.

   Cercetarea romaneasca sufera de o subfinantare cronica in acest moment si nu este recunoscuta ca o solutie de regenerare economica. In Franta, in cadrul programului anticriza, a fost marit de 3 ori bugetul cercetarii.

   Guvernul poate face foarte mult pentru cercetarea romaneasca alocandu-i fonduri.

   Sa se inconjoare de persoane capabile si intreprinzatoare.
 • care e beneficiul? (Vineri, 10 aprilie 2009, 3:26)

  DanA [anonim]

  Felicitari domnule Sima!
  Am trei intrebari:
  1. prin ce vom fi mai protejati stiind ca un astfel de sistem e instalat si operat la frontiere?
  2. prin comparatie cu ce alte sisteme cel conceput de echipa dvs este "cel mai automatizat si inteligent, cel mai flexibil si versatil sistem" dupa cum se afirma?
  3. cat de repede poate fi scanat un camion si cum distinge sistemul dvs intre diverse materiale (sa zicem intre faina si droguri)?
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:40)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui DanA

   Sistemul poate fi folosit de lucratorii vamali pentru a stopa contrabanda la frontiera. Asta poate insemna mai putine tigari ilegale pe piata, mai putine droguri si mai putine arme.

   Nu pot decat sa confirm ca sistemul nostru este cel mai automatizat, mai flexibil si versatil din lume. Acest lucru este confirmat si de distinctia primita la Geneva.

   Un camion poate fi scanat in 30 de secunde de catre sistemul nostru. Tehnologia de scanare cu raze gama nu permite identificarea substantelor, ci ofera o imagine radiografiata care este analizata de lucratorul vamal, care are la dispozitie si actele incarcaturii.
 • Felicitiari ! (Vineri, 10 aprilie 2009, 7:05)

  Vlad [anonim]

  Felicitari ! Doua intrebari , sunteti prima firma din lume care are un scanner mobil(adica nu mai aer nimeni un scanner mobil ?) sau prima din lume cu sistem telecomandat ? Si alta intrebare cati cm de fier puteti penetra ? Va multumesc si inca o data felicitari !
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:42)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Este primul scanner din lume comandat de la distanta de catre un singur operator, care nu este expus la radiatii ionizante.

   Penetrarea este de 18 centimetri de otel.
 • impozitul forfetar (Vineri, 10 aprilie 2009, 9:56)

  luca [anonim]

  ce parere aveti de masura dorita a fi impusa de Guvern privind impozitarea microintreprinderilor si ce impact va avea aceasta asupra firmelor din domeniul tehnologiei informatiei sau cercetarii? dar asupra start-up-urilor? Succes in activitate
 • Finantare de la buget? (Vineri, 10 aprilie 2009, 9:57)

  MB [anonim]

  In acest proiect au fost folosite fonduri ce cercetare bugetare? Daca da, prin ce program si care a fost nivelul acestora.
  • lol (Sâmbătă, 11 aprilie 2009, 8:11)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui MB

   Acum vrei si tu sa aflii prea multe... laso-o asa cum a cazut :)
 • 3 intrebari (Vineri, 10 aprilie 2009, 10:19)

  Gabriel, Deva [anonim]

  Felicitari!
  1. Aveti in cercetare si alte proiecte in domeniul roboticii?
  2. Pe baza succesului obtinut cu Roboscan, exista speranta dezvoltarii productiei, in sistem industrial, in domeniul tehnologiilor de varf in Romania?
  3. Aveti un plan de mediatizare a premiului obtinut pentru a atrage atentia publicului si autoritatilor asupra acestui domeniu, care poate fi un motor de dezvoltare economica?
  Multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:46)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriel, Deva

   Avem un compartiment de automatizari care are contact si cu proiecte din domeniul roboticii.

   In ceea ce ne priveste, in mod sigur vom continua productia Roboscan, cu mandria de a fi exponentii unei tehnologii de varf in Romania.

   Nu ne propunem o promovare agresiva a acestui produs in media.
 • Cine au fost cecetătorii? (Vineri, 10 aprilie 2009, 11:37)

  m3th0dman [anonim]

  Cine au fost cercetătorii de fapt? Absolvenţi ai căror facultăţi?

  Recrutaţii şi tineri pentru munca de cercetare?

  Ce proiect(e) mai doriţi să realizaţi în viitorul apropiat?
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:51)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui m3th0dman

   Gasiti referinte despre cine sunt cercetatorii pe site-ul nostru www.mbtelecom.ro. Avem absolventi ai mai multor facultati: Mecanica, Constructii, Electronica, Automatizari.

   Multi dintre angajati au lucrat inca din anii de facultate la firma noastra. Desigur ca vom mai angaja tineri absolventi pentru temele de cercetare.

   In afara de proiectele din domeniul securitatii, vom mai aborda si proiecte din domeniul ingineriei traficului si a securizarii industriale.
 • care sunt elementele de noutate? (Vineri, 10 aprilie 2009, 12:28)

  Liviu [anonim]

  Prin ce difera tehnologic acest scanner de cele deja existente, in afara de faptul ca e actionat de la distanta si nu supune operatorii la radiatii?
  Facand comparatia cu scanerele din aeroporturi, trecand peste forma si dimensiunile diferite, exista ceva care il evidentiaza in mod deosebit?
  Ma refer aici la elemente care sa-l faca eligibil pentru fi numit inventie si nu adaptare.
  Multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:54)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Inventia noastra este o metoda si un sistem de scanare cu un scanner automat comandat de la distanta de un singur operator, reducand la ) expunerea la radiatii a acestuia. Juriul de la Geneva a considerat in unanimitate si cu felicitari ca aceasta este cea mai buna inventie prezentata anul acesta la Salon.
 • protectie brevet (Vineri, 10 aprilie 2009, 12:33)

  Bogdan [anonim]

  Aveti obtinuta o protectie internationala pentru brevetul dvs ? daca da, in ce tari ?

  Daca nu, nu va e teama ca daca intr-un an nu il protejati in toate tarile care va intereseaza, acesta va fi folosit de altii in mod gratuit ?

  Mersi anticipat
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:55)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Noi am obtinut brevet de inventie in peste 40 de tari.
 • interpretarea scanarii (Vineri, 10 aprilie 2009, 12:39)

  Liviu [anonim]

  In completare la intrebarea anterioara despre elementele brevetabile ca inventie, as dori sa stiu cine interpreteaza rezultatele, exista o detectare automata a substantelor sau materialelor vizate sau este total dependent de analiza umana a unui specialist in "imagistica" asa cum se intampla spre exemplu in medicina.

  Pe scurt, in ce procent este factorul uman implicat in luarea unei decizii relativ la rezultatul scanarii si ce pregatire necesita cel care analizeaza imaginile?

  Multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:59)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Brevetul nostru a fost acordat cu 9 revendicari.

   Interpretarea imaginilor scanate apartine 100% operatorului. Este o limita a tehnologiei si nu a echipamentului.
  • la munca! (Sâmbătă, 11 aprilie 2009, 8:15)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Liviu

   D-asta te platesc patronii sa intrii pe forumuri??? Lasa vraja si pune mana pe treaba!
 • Felicitari ! (Vineri, 10 aprilie 2009, 13:58)

  Geo [anonim]

  In ce tari va mai fi achizionat ! Cat de "intelegent" este vehicolul ? Ce tip de algoritmi de prezenta si detectie folositi ? Cat de bine se descurca in fata obstacolelor pe care le poate intampina. Ati colaborat si cu o facultate tehnica ? Va multumesc si SINCERE FELICITARI !
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:04)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geo

   Sunt interesate tari din Europa, ca Elvetia, Franta, Grecia, dar si alte tari, ca Africa de Sud, Algeria, Maroc si Brazilia.

   Inteligenta scanner-ului se regaseste in operarea in conditii de siguranta si in aplicatiile software, care permit operatorilor operarea unui sistem foarte complex prin comenzi foarte simple.
 • cine merita laudele (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:24)

  Danut [anonim]

  Buna ziua
  Intrebarea me este de ce vad mai tot timpul ca o firma x a reusit si intodeauna am vazut managerii bagati in fata, am vazut rare cazuri cand cei care au implementat solutia cu adevarat sunt scosi in lumina si laudati.
  De ce acest trend de laudare culegere a roadelor numai de catre o singura persoana cand evident nu este numai meritul acelei persoane?

  Va multumesc si sper sa nu fi ofensat pe cineva :)
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:06)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Danut

   Este in primul rand rezultatul unui efort colectiv, iar in firma noastra nu tinem socoteala cine ce idei a avut.
 • Valoarea ($) cercetarii romanesti (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:34)

  fLoreign [anonim]

  Buna ziua. Dupa cate imi dau seama, cercetarea aplicata pe care ati dus-o la bun sfarsit va produce inclusiv profit, desi asta nu ar fi neaparat un scop al cercetarii in general (al celei aplicate da).
  Puteti sa faceti o estimare a costurilor in timp si in bani a acestui proiect, si daca se poate si a castigurilor preconizate (un ordin de marime ar fi suficient, nu ma intereseaza zecimalele).

  Pornind de la aceste calcule, ganditi-va o clipa la contextul romanesc in care va aflati si incercati sa identificati cam ce venituri ar putea aduce activitatile de cercetare economiei romanesti. De fapt ma intereseaza asta: daca e vorba doar de niste banuti acolo, mai bine cumpara omul know-how-ul din afara, si oricum cercetarea e subtire, asa ca romanii ar putea sa se descurce mai degraba afara. Daca insa castigul ar fi deloc de neglijat, atunci poate doamna Andronescu (si multi altii) a(u) inteles gresit situatia.
  Ce cifra ati obtinut?

  Tragand linie, ce credeti ca-i lipseste peisajului (economic, stiintific, tehnic aplicat etc) romanesc ca sa poata sa inceapa sa traiasca si din cercetare?

  Va multumesc. Va impartasesc opinia conform careia este mai utila o astfel de stire decat una de infotainment.
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:09)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui fLoreign

   Costurile estimate de dezvoltare sunt circa 6 milioane de euro, iar in ceea ce priveste profiturile viitoare, preferam sa nu ne gandim acum la ele, dar va asiguram ca vor fi consistente.

   Din punctul nostru de vedere, cercetarii romanesti ii lipseste finantarea, si programe dedicate pentru intreprinderi mici si mijlocii.
 • Intrebare (Vineri, 10 aprilie 2009, 14:40)

  Alina Neagu [hotnews.ro]

  Au fost cititori care s-au intrebat daca scanarea unui camion care transporta alimente poate dauna produselor pe care acesta le contine. Care e situatia in acest caz?
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:14)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alina Neagu

   Folosim o sursa de cobalt 60, iar radiatia acesteia nu are efecte permanente asupra alimentelor.

   Am remarcat preocupari in ceea ce priveste efectul asupra eventualelor persoane ascunse in camioane la frontiera. Acestea sunt expuse la radiatii un timp foarte scurt - o secunda, iar doza de radiatie primita este similara cu o radiografie medicala.
 • cv (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:05)

  mihai alexe [anonim]

  Felicitari si din partea mea! Am cateva intrebari: care este pregatirea dvstra profesionala? Unde si in ce functii ati lucrat inainte de a demara aceasta remarcabila afacere? cine sunt principalii dvstra actionari in firma? cine sunt proiectantii , daca se poate numele lor? multumesc
  • Raspuns (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:16)

   Constantin Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai alexe

   Sunt absolvent de Electronica. Dupa Revolutie am lucrat cativa ani la reprezentanta Volvo in Romania. In ultimii 12 ani am lucrat la MB Telecom.

   Presedintele si principalul actionar al firmei este domnul Mircea Tudor.

   Poze si informatii despre colegii mei gasiti pe site-ul nostru.
 • Timp (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:13)

  Cristian [anonim]

  Felicitari pentru realizarea dumneavoastra!

  Cat a durat dezvoltarea acestui robot de la idee la produs finit?

  Cristian
 • Precizari (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:22)

  Constantin Sima [hotnews.ro]

  In incheiere, as vrea sa multumesc pentru organizarea participarii la Salonul Inventiilor de la Geneva doamnei Camelia Marinescu, reprezentant in Romania al acestei prestigioase manifestari, si sa subliniez prezenta consistenta la Salon a domnului ministru Gerard Jitareanu. De asemenea, as vrea sa evidentiez reactia personalului diplomatic, doamna ambasador Maria Ciobanu, reprezentant permanent al Romaniei la ONU, care a stat in public si a trait alaturi de noi, la mare intensitate, emotiile premierii, domnului Ionel Nicu Sava, ambasador al Romaniei in Elvetia, care ne-a vizitat la stand, si care au reflectat pe site-urile proprii succesul nostru.

  http://berna.mae.ro
  http:// mpgeneva.mae.ro.
 • ei sunt cei mai buni ingineri romani, azi (Vineri, 10 aprilie 2009, 15:22)

  Florin Antip [anonim]

  Felicitari! Aveam de mult o intrebare si cred ca am un rasouns: este corect?: cei mai buni ingineri romani, azi, sunt cei condusi de Mircea Tudor?
  • raspuns pt florin antip (Duminică, 12 aprilie 2009, 19:38)

   Mircea Tudor [anonim] i-a raspuns lui Florin Antip

   Nu domnule Antip, nu detinem monopolul celor mai buni ingineri, de fapt suntem un esantion sa zicem reprezentativ al masei anonime de specialisti romani, capabili de a realiza, aici sau oriunde pe glob, performante remarcabile.
 • televiziuni particulare (Sâmbătă, 11 aprilie 2009, 19:36)

  ucin [anonim]

  95% din televiziunile particulare sunt de c...at anti romanesti cu toate ca se considera de esenta democratica si pro europene.
  Cum sa faci reting fara jiji ciobanu mafiot al noi generati de manelisti, cum sa ieie in fata o realizare mare a unui grup de oameni care muncesc si aduc prestigiu natiei romane, vrei ca tv-urile concurente sa vorbeasca ca esti ,,tocilar" in reportaje, ca esti pe invers?!
  Cine le mai da bani ca sa ,,manance c...at" in fata natiuni despre unul si altul din politichia de tot c...atul ale zilelor noastre, in care daca apare unul ca dezvaluie din fara de legile alesilor este aspru criticat si amenintat, el si tot neamului.
  Deci cum sa scri despre Elita Intelectuala si Muncitoare a natiei romane care nu iti aduce ,,rating" publicitar ca doar nu a omorat si jefuit pe nimeni.
  Cu respet si multumiri de la un nemanelist si un revoltat impotriva acelor politicieni de c...at cu tv-urile lor, pentru ca faceti acet efort si sacrificiu in zilele acestea de mare sacrificiu si curaj de a va face inventia inscrisa in Romania si nu a vo vinde in alte tari.
 • Bravo (Vineri, 24 aprilie 2009, 0:53)

  irene [utilizator]

  Felicitari. Sper sa fie doar inceputul. Succes.
 • Bravo (Vineri, 24 aprilie 2009, 1:16)

  irene [utilizator]

  In primul rand tin sa felicit toata echipa care a lucrat la acest proiect. In al doilea rand marturisesc ca sunt surprinsa ca acest subiect a fost prea putin dezbatutut de televiziuni. Intrebarea mea este cum vom reusi sa invingem saracia, mitocania, mizeria din aceasta tara daca promovam doar nonvalorile iar adevaratele valori umane raman in umbra. Felicitari domnule Tudor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by