O echipa de cercetatori americani a reusit sa realizeze un dispozitiv care permite persoanelor cu dizabilitati vizuale sa "vada" cu ajutorul limbii, informeaza FoxNews. Wicab BrainPort este un dispozitiv ce preia informatia obtinuta de o camera digitala atatasata unei perechi de ochelari si o trimite unei transmitator, alcatuit dintr-un mini-panou de electrozi, plasat pe limba utilizatorului. Comercializarea dispozitivului-minune va incepe anul viitor si va costa aproximativ 10.000 de dolari.

Camera video din ochelari transmite informatia luminoasa unei mici unitati de baza de dimensiunile unui telefon mobil. Unitatea de baza transforma informatia preluata in impulsuri electrice, pentru a inlocui functiile retinei. Apoi informatia este transmisa catre un set de 144 microelectrozi dispusi sub forma unei mici palete asemanatoare cu o acadea ce stimuleaza nervii de pe suprafata limbii. Desi aparent incredibil, creierul utilizatorului reuseste sa interpreteze senzatiile de pe limba sub forma unei imagini vizuale.

Utilizatorul poate sa regleze atat zoom-ul camerei, cat si intensitatatea luminii. Profitand de aceste facilitati, pacientii pot folosi dispozitivul BrainPort pentru a localiza usile din apropiere, obiectele de mobilier, butoanele lifturilor, putand chiar citi litere si numere, sau sa vada tacamurile de pe masa.

BrainPort ar trebui sa primeasca aprobarea pentru comercializarea pe piata pana la sfarsitul anului 2009. Pretul unei unitati se va situa in jurului sumei de 10.000 de dolari, conform sursei citate.