Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

AUDIO Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, despre cartoful modificat genetic: Fiecare stat va avea libertatea de a stabili politica in acest domeniu!

de Sorana Mihailescu     HotNews.ro
Vineri, 5 martie 2010, 18:16 Science - Tehnologie


Decizia Comisiei Europene de a autoriza cultivarea unei culturi de cartof modificat genetic a dat nastere la discutii aprinse. Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat ca Bruxelles-ul va lasa fiecarui stat membru, libertatea de a stabili politica in acest domeniu. In emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutche Welle, fostul europarlamentar Magor Csibi - editorialist pe probleme ecologice - si-a exprimat ingrijorarea fata de aceasta problema si a atras atentia ca trebuie instituit un moratoriu pe acest subiect, fiind necesar si un dialog intre institutiile europene pentru a clarifica aceasta problema. De asemenea, jurnalistul Robert Schwartz a precizat ca organizatiile ecologiste din Germania au atras atentia asupra pericolelor care pot sa apara.



Asculta emisiunea:






Fragmente din timpul emisiunii


Dacian Ciolos:


  • Comisia Europeana ia decizii doar pe baza rezutatelor analizelor stiintifice
  • Daca cercetarile, analizele stiintifice ale unor organisme independente - cum este Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara - demonstreaza ca un anumit soi nu are un impact negativ asupra mediului sau asupra sanatatii, se ia decizia acceptarii introducerii in agricultura
  • Comisia va propune in curand o legislatie, in care statele membre vor avea totala libertate de a accepta politic sau nu introducerea unor astfel de culturi. Va fi o alegere a statului membru respectiv

Magor Csibi:

  • Consiliul European este mai mult de doua treimi impotriva organismelor modificate genetic
  • Parlamentul European a dat, in nenumarate randuri, voturi impotriva acestor culturi
  • In acest moment avem de-a face cu un Consiliu care este in favoarea organismelor modificate genetic, iar eu sunt alarmat si dezamagit de acest lucru
  • Cred ca trebuie sa fim mai fermi in aceasta privinta: ori Uniunea Europeana, ca si organism, isi asuma acest lucru (nu numai Comisia Europeana - care este un organism al UE), ori nu ne asumam deloc aceasta chestiune
  • Ar trebui sa aiba loc o discutie clarificatoare in acest sens, cum se face in Uniunea Europeana de atatea ori: toate cele trei institutii europene se aseaza impreuna, au un dialog si ajung la o concluzie
  • Cu siguranta, este corect atunci cand comisarul european pentru sanatate vorbeste despre masurile de siguranta luate, pentru ca acest aviz se refera numai la fabricarea amidonului, ceea ce inseamna ca aceste produse intra numai in productia de hartie, de lipici, s.a.m.d
  • Ce se intampla daca unii tarani accepta sa creasca acest tip de cartof si apoi ii dau drumul la consum?
  • Sunt tari in Uniunea Europeana care nu au un mecanism atat de bun de control al legilor
  • Pentru Romania, este un risc: dam o tehnologie foarte sofisticata unor agricultori care nu sunt pregatiti sa faca nici macar agricultura europeana actuala
  • Stim foarte bine cat de stricte sunt regulile legate atat de culturi bio, cat si de culturi modificate genetic si nu sunt convins ca in acest moment agricultorii nostrii le vor respecta
  • Sunt ingrijorat pentru ca stim foarte bine cum sunt respectate legile in Romania, nu sunt convins ca acest cartof va fi pastrat in scopuri industriale si nu va fi introdus in consum
  • E cat de cat un mesaj duplictar: suntem impotriva organismelor modificate genetic cand vine vorba de Statele Unite, dar incercam sa incurajam o industrie de acest gen in Europa;
  • Stiu ca exista o criza, ca trebuie sa fim competitivi la nivel mondial, dar nu cred ca trebuie sa cream o cultura proprie de organisme modificate genetic, pentru ca nu asta este vocea viitorului
  • Trebuie sa cream un moratoriu pe acest subiect, sa intrebam cetateanul care a fost ignorat in acest proces



Robert Schwartz:

  • Un semnal de alarma a venit din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care considera ca gena respectiva, care este rezistenta la antibiotice, ar putea scapa de sub control
  • Plantele respective, fiind cultivate in camp liber, ar putea duce la aparitia unor bacterii rezistente la antibiotice si, astfel, sa intre in circuitul alimentar
  • Cel mai mare producator de amidon din Germania si al doilea din lume sustine ca nu este necesar acest cartof modificat genetic "Amflora" si ca ei au produs un cartof conventional fara riscuri, care poate fi folosit pentru acelasi scop
  • In Germania, organizatiile pentru protectia mediului atrag atentia asupra posibilelor pericole
  • In estul Germaniei, vor fi cultivate. in acest an, 20 de hectare cu acest tip de cartof, cateva sute de hectare vor fi cultivate in Suedia si Cehia
  • Sunt convins ca atunci cand cetateanul de rand isi va da seama despre ce este vorba si va fi mult mai bine informat, vor exista proteste mult mai puternice

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Stirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















9185 vizualizari

  • -1 (5 voturi)    
    cartofioru fierbinte (Vineri, 5 martie 2010, 22:43)

    Caragiale [anonim]

    Bla bla bla.
    Agricultura noastra e in soc cardiac de zeci de ani.
    Adevarul e ca vom minca ce ne vor baga pe gat supermarketurile. Iar la supermarketuri, iertat sa-mi fie , eu nu cred ca morcovii aia imensi si cartofii cat pepenii sunt 'naturali'.
  • +4 (6 voturi)    
    Cartoful... (Vineri, 5 martie 2010, 23:19)

    pprog [anonim]

    Va recomand The world according to Monsanto ca sa vedeti o perspectiva interesanta si unele lucruri care o sa va puna pe ganduri legat de aceste aspecte.
    Pericolul principal dupa mine e faptul ca eu daca am un lan cultivat in mod natural se poate incrucisa cu lanul vecinului si samanta mea sa fie modificata la randul ei si atunci eu nu mai pot sa aleg. Dus la extrem asta se poate cu rea intentie si in timp pur si simplu sa se izoleze si sa sa dispara acei producatori care incearca sa implementeze o agricultura care sa nu fie bazata pe organisme modificate genetic.
    • -2 (4 voturi)    
      monitorizare (Sâmbătă, 6 martie 2010, 7:08)

      genom [anonim] i-a raspuns lui pprog

      Diferenta majora consta in faptul ca aceste culturi sunt controlate si au distante minime fata de cultura "naturala/conventionala".
      Stiti cate accidente mortale au fost cu pesticide ? Foarte multe si din pacate multe mortale chiar in Romania.
      Daca importi produse sau derivate cu continut modificat genetic si consumul de furaje (la pasari si porci) este preponderent asigurat de aceste culturi (importate in cea mai mare parte din America de Nord sau de Sud), iar noi europenii suntem consumatori direct sau indirect de aceste produse de peste 15 ani .Unde sunt "cazurile" de intoxicare?
      Statisticile OMS arata in mod ciudat (probabil falsificate) ca tarile care cultiva OMG-uri Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, SUA etc au o sanatate mai buna, cu longevitate mai mare si boli cronice inregistrate statistic mai mic la mia de locuitori.
      In Europa diferenta este in favoarea tarilor nordice care implementeaza cartoful modificat genetic.
  • +1 (1 vot)    
    cartoful rezistent la antibiotice (Sâmbătă, 6 martie 2010, 0:40)

    ginel [anonim]

    Cum adica "gena respectiva, care este rezistenta la antibiotice, ar putea scapa de sub control".

    Ce legatura au cartofi cu antibioticele?
    • 0 (4 voturi)    
      ... (Sâmbătă, 6 martie 2010, 8:33)

      dares [utilizator] i-a raspuns lui ginel

      pai au ...ca de aia sunt periculoase plantele modificate genetic
      avand structura modificata ....practic poti crea plante monstru pe calculator cu ce proprietati vrei tu
      numai ca ele vor arata ca pe calculator..perfecte...dar ..nu vor fi sanatoase .
      ca ciupercile din padure alea otravitoare..frumoase si nesanatoase.
    • +1 (3 voturi)    
      lamurire (Sâmbătă, 6 martie 2010, 11:31)

      anca [anonim] i-a raspuns lui ginel

      Ginel,

      Am gasit o informatie, sper sa te ajute sa intelegi mai exact cum stau lucrurile:

      Marco Contiero, directorul de politici pe OMG-uri de la Greenpeace, a declarat, pentru corespondentul Financial Times din Bruxelles, ca “Uniunea Europeana a deschis astfel usa pentru Organismele Modificate Genetic (OMG)”. Tot el a reconfirmat ingrijorarea conform careia acest produs contine o gena marker, care creaza o rezistenta a organismului uman fata de unele antibiotice.

      Genele marker se folosesc in timpul transferului segmentului de gena dintr-o celula in alta pentru controlul procesului.
  • -2 (4 voturi)    
    Monitorizare OMG-uri (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:00)

    genom [anonim]

    Organismele modificate genetic sunt singurele reglementate si monitorizate produse alimentare de la semanat la prelucrarea lor ca produs final, iar analizele de siguranta alimentara au studiile cele mai aprofundate.
    Comparati statisticile de sanatate din tari ca Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Spania si SUA tari reprezentative pentru suprafetele de culturi cu plante modificate genetic, de peste 134 milioane hectare (productie de peste 500 milioane tone) cu Grecia, Ungaria, Cipru, Bulgaria care a interzis culturile modificate genetic.
    • +1 (1 vot)    
      Cre' ca e aiurea ... (Duminică, 7 martie 2010, 5:17)

      Eu the first [anonim] i-a raspuns lui genom

      ... sa pui diferentele pe seama OMG-urilor. Mananca matale organisme modificate genetic atat de sarate si de iuti ca vecinii nostri unguri, si vezi la ce varsta mori, si cu ce probleme de sanatate. Sau bea atata coca-cola sau alcool rafinat ca romanii, si vezi ce efecte are. Indiferent daca e distilat din prune sau cereale bio sau din unele modificate genetic.

      In plus, studiile disponibile pana acuma arata ce nu exista efecte secundare negative pe termen _scurt_, in termeni de viata umana. Inca n-a facut nimeni un studiu pe cateva generatii de oameni, din ce-am reusit eu sa gasesc nici macar pe mai multe de generatii de cobai.

      In alta ordine de idei, insa, mai toate studiile cat de cat serioase si nesponsorizate de Monsanto & Co. arata ca desi nu-s in mod explicit toxice, OMG-urile au in mod clar efecte adverse sanatatii, fara a cotribui semnificativ la cantitatea recoltata la hectar. Ba chiar, intr-un studiu bazat pe date din mai mult de 8000 de experimente, colectate de la mai multe universitati de pe glob, un american a constatat ca productia de soia modificata genetic e cu 7-10% mai mica decat cea de soia nemodificata genetic.

      Adica una peste alta, pe de-o parte n-aduc nici un alt folos decat ala ca tre' sa cumperi samanta de la unii care oricum au mai multi bani decat le face bine, iar pe de alta parte exista riscuri asociate OMG-urilor care inca nu-s suficient de bine studiate. Nu vad de ce ne-am grabi sa le introducem in agricultura inainte de a le studia mai atent.

      Io nu zic ca musai OMG-urile is o idee proasta. Doar ca inca nu le cunoastem suficient de bine efectele ca sa ne aruncam cu capul inainte si sa ne apucam sa le mancam fara nici o retinere. Io zic sa puna EU sau SUA de niste studii pe macar 25 de ani, pe parcursul a macar doua generatii, si abia dupa aia sa aprobe folosirea OMG-urilor in alimentatie. Altfel, dupa parerea mea, ne riscam in mod inutil, fara vreun beneficiu major, si fara sa existe o contrangere imediata.
  • -1 (3 voturi)    
    Alimente (Sâmbătă, 6 martie 2010, 10:01)

    Observer [anonim]

    La cate alimente modificate genetic, cu E-uri sau azotatzi mancam, un cartof in plus nu va afecta prea mult sanatatea noastra.
    • +1 (1 vot)    
      Control (Duminică, 7 martie 2010, 11:37)

      xan [utilizator] i-a raspuns lui Observer

      Ai uitat sa observi partea mai importanta:

      1. alimentele modificate genetic au semintele patentate. asta inseamna ca trebuie sa platesti producatorului de seminte pentru fiecare cultura (nu ai voie sa refolosesti semintele).

      2. culturile normale se contamineaza cu gena patentata de la culturile modificate prin polenizare naturala. asta inseamna ca dupa o vreme fermierul va cultiva noua gena chiar daca nu vroia asta, adica vezi punctul 1 cu platit producatorul de seminte.

      3. daca fermierul nu e de acord cu asta isi poate rezolva litigiul in instanta impotriva unei mari corporatii, ghici cine castiga?
  • +1 (3 voturi)    
    Daca fiecare stat (Sâmbătă, 6 martie 2010, 14:58)

    Pantera Roz [utilizator]

    va avea libertatea asta,atunci vom hali cartofi modificati genetic la greu...
    • +1 (1 vot)    
      In mod particular cartoful ... (Duminică, 7 martie 2010, 5:22)

      Eu the first [anonim] i-a raspuns lui Pantera Roz

      ... modificat genetic care a fost aprobat pt. cultivare e relativ putin periculos. Cartoful in Europa nu se inmulteste prin seminte nici sa vrea, din cauza ca-i ingheata semintele iarna, asa ca riscul de contaminare e redus. Soiul de cartof aprobat e strict pt. uz industrial, nu pt. alimentatie. Cultivarea se va face pe baza de contract cu cumparatorul, care-l va putea folosi doar pt. diverse produse chimice industriale (lipici, apret, chestii de-astea, nici macar ca hrana de animale nu e admis).

      Asa ca de pe partea cartofului mie nu mi-e frica. Mie mi-e frica de porumb si soia modificate genetic, ca la astea pericolul de contaminare a culturilor nemodificate e foarte mare. Polenul porumbului poate fi purtat de vant la multi km de cultura modificata genetic, iar cel care se trezeste contaminat poate sa nici nu-si dea seama pana cand samanta produsa de el s-a raspandit nu doar in alimentatie, ci in lanurile multor alti producatori. Costul de eliminare a contaminarii intr-o asemenea situatie e enorm.
  • 0 (2 voturi)    
    nu va place (Duminică, 7 martie 2010, 7:48)

    DlCatavencu [anonim]

    Lasa , nu mai comentati aiurea !
    Oricum in vre-o 20 de ani o sa inghititi o groaza de modificate genetic cumparate din supermarketuri , asa ca... CINE NU ARE TARANI SA-I CUMPERE !
  • +1 (1 vot)    
    cartoful nebun (Duminică, 7 martie 2010, 19:34)

    ioan_h [utilizator]

    cred ca ar trebui cultivat in sere bine controlate din punct de vedere al izolarii de mediul natural.
    modificatul genetic plus il mai stropesti de gandacul de colorado cultivi toxine.
    poate gandacul asta se sperie si dispare,ori se va modifica si el.
  • 0 (0 voturi)    
    Neutralitate (Luni, 8 martie 2010, 18:05)

    neo [anonim]

    Domnule Ciolos, aveti o atitudine neutra in fata unui subiect atat de bine cunoscut global! Rezultatele pozitive ale unor analize stiintifice nu vor fi reprezentative pentru cultivarea industriala a Organismelor Modificate Genetic. ''Modificate genetic'' trebuie sa ridice cel putin cateva semne de intrebare in confruntarea cu rezultatele analizelor stiintifice! Forta care ''impinge'' aceste OMG-uri este 99% Economica si genereaza neutralitate fata de implicatiile Umane. Vom vedea pentru ce ati fost aplaudat!
    • 0 (0 voturi)    
      neutralitate OMG (Sâmbătă, 13 martie 2010, 18:59)

      dacian ciolos [anonim] i-a raspuns lui neo

      Atitudinea mea nu e neutra, ci una care incearca sa se bazeze pe fapte si pe date. Nu e neutra pentru ca am spus-o din pozitia in care ma aflu ca sunt ingrijorat de impactul pe care proliferarea OMG in UE, maiales in sectorul legumelor, care se comercializeaza ca produse proaspete, l-ar putea avea asupra atitudinii consumatorilor. Mai clar, daca nu reusim sa asiguram o trasabilitate clara a produselor, exista riscul scaderii increderii consumatorilor in produse, cu repercursiuni economice de rigoare asupra producatorilor. Chiar daca subiectul privind siguranta alimentelor precum si cel privind autorizarea OMG nu este de resortul meu in cadrul Comisiei, ci al comisarului Dali, mi-am spus punctul de vedere legat de acest subiect.
      pe de alta parte, cred ca trebuie ca si guvernele nationale sa-si asume responsabilitatea alegerii si deciziei intr-o problema politica, atata timp cat stiinta nu ne permite sa mergem mai departe cu criteriile de alegere.
      decizia pe care Comisia Europeana a luat-o s-a& bazat pe datele stiintifice disponibile. Mai mult nu putea sa faca in acest stadiu.
      Inca odata, asta nu inseamna ca eu personal ma pozitionez neutru.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by