O companie germana a dezvoltat, dupa cativa ani de cercetari, un robot de 450 de grame numit SmartBird care zboara precum o pasare. Germanii de la Festo au studiat indeaproape modul in care zboara pasarile si au aplicat principiile aflate pentru a dezvolta un robot autonom capabil sa zboare precum pescarusul argintiu.

Robotul cu "schelet" din fibra de carbon are o anvergura a aripilor de doi metri si cantareste numai 450 de grame. E capabil sa se desprinda de pamant si sa zboare.

Interesant este ca robotul zboara precum o pasare, isi "unduieste" trunchiul precum o fac zburatoarele si se mentine in aer si inainteaza datorita miscarii aripilor la fel cum o face si pescarusul argintiu, modelul din natura de la care au pornit cercetatorii de la Festo.

Robotul isi foloseste si coada pe post de carma.

"Am invatat de la pasari nu doar cum se misca aripile, ci si ca este nevoie sa fii foarte eficient in utilizarea energiei", spune Markus Fischer, sef de design la Festo. Compania spera ca cele aplicate in dezvoltarea robotului zburator vor inspira alti inventatori in utilizarea de materiale extrem de usoare si mai ieftine in cat mai multe domenii.