Un robot de 65 kg dezvoltat de University of Michigan a facut demonstratii interesante in care alearga cu miscari foarte naturale, cat se poate de omenesti. Creatorii robotului numit MABEL sustin ca au creat masinaria care imita cel mai bine miscarile oamenilor cand alearga, iar viteza maxima atinsa a fost de 11 km/h.

Robotul a fost proiectat in 2006 si 2007 si construit in 2008, de atunci fiind perfectionat cu scopul de a face o masina care sa alerge exact ca oamenii. MABEL este propulsat de patru motorase electrice, are resorturi pe post de tendoane si i s-au creat si coapse artificiale pentru ca miscarile sale sa fie cat mai naturale.

Pornind de la studierea atenta a miscarilor facute de oameni cand alearga, echipa a creat un model matematic al robotului si a aplicat un set detaliat de algortimi ganditi tot in Michigan.

Un aspect important a fost si distributia greutatii: la fel ca la oameni, picioarele sunt mai usoare pentru a se misca bine, iar bustul este mai greu (40 kg in cazul lui MABEL). In plus, robotul dispune si de resorturi care absorb socurile cand pune unul dintre picioare jos, astfel ca e redus mult riscul de cadere, iar miscarile sunt mult mai cursive, nu telefonate ca la robotii de demult.

MABEL a facut in total 110 pasi, viteza maxima de alergare a fost 11 km/h, iar cea medie: 7 km/h. Creatorii interesantei mssinarii spun ca nu viteza este importanta, ci faptul ca, spre deosebire de alti roboti care abia ridica picioarele jumatate de centimetru de la sol, MABEL a reusit sa ridice piciorul 8 - 10 cm. In plus, miscarile sale sunt naturale fiindca o treime din durata unui pas piciorul nu este pe sol.