​Cunoscutul regizor James Cameron a reusit sa ajunga cu submarinul de 12 tone Deepsea Challenger la 11.000 de metri adancime in Groapa Marianelor, cel mai adanc punct din oceanele Terrei. Doar doi oameni au reusit in trecut performanta, in 1960, scufundarea fiind extrem de periculoasa din cauza presiunii din adancimi, noteaza The Guardian.

Submarinul Deepsea ChallengerFoto: deepseachallenge.com

Cunoscutul regizor al filmelor Titanic si Avatar s-a scufundat cu submarinul Deepsea Challenger in Groapa Marianelor, la 11.000 de metri pe fundul Oceanului Pacific. Submarinul a ajuns in doua ore jumatate in cel mai adanc punct, iar intoarcerea a durat 70 de minute, mai putin decat era preconizat, spun reprezentantii National Geographic.

Groapa Marinelor se afla la circa 300 km de insula Guam si cam la 2.000 km est de Filipine. Pana acum doar doi oameni au reusit sa ajunga pe fundul ei, elvetianul Jacques Piccard si americanul Don Walsh, in 1960.

Expeditia este deosebit de periculoasa din cauza presiunii extreme din adancimi. Guardian face o comparatie interesanta: la 10 km adancime presiunea este echivalentul a trei SUV-uri care te-ar apasa pe un deget de la picior.

Cameron este un entuziast al scufundarilor, facand pana acum 72 de runde la mare adancime, dintre care jumatate pe epava Titanicului.