​In gheata siberiana, nu departe de Oceanul Arctic, a fost descoperit Yuka, unul dintre cei mai bine conservati mamuti gasiti vreodata, relateaza Discovery News. Permafrostul nordic a pastrat timp de 10.000 de ani ramasitele animalului, insa nu au ramas doar fragmente de os, ci si bucati din carnea roz si din blana galbuie. Yuka dezvaluie cum oamenii din neolitic se luptau cu leii pentru prada, iar mamutii lânoși cadeau victime in lupta pentru supravietuire.

Un mamut extraordinar de bine conservat in gheataFoto: Captura BBC

Ramasitele inghetate ale mamutului caruia i s-a dat numele de Yuka au fost cumparate de cercetatori de la cautatorii de colti care strabat Siberia in lung si-n lat pentru a gasi astfel de comori care sa-i imbogateasca. Partea foarte buna este ca, fata de multe alte schelete de mamut, cel analizat acum este remarcabil de bine pastrat datorita permafrostului siberian.

Au ramas bucati din carnea roz a animalului care nu avea mai mult de trei ani in momentul mortii, dar s-au pastrat si smocuri din blana bogata si galbuie a mamutului.

Primele analize dau detalii despre povestea tulburatoare a mortii mamutului. Era haituit de lei si a cazut, iar apoi oamenii au intervenit in vanatoare si au macelarit cadavrul, luand carnea, grasimea si cele mai mari oase care, se pare, erau folosite intr-un ritual specific acelei perioade indepartate.

Cercetatori de la University of Michigan si de la Academia de Stiinte din Iakutsk spun ca este primul caz de mamut descoperit in Siberia in care se gasesc urme indiscutabile de interactiune cu oamenii. In plus este o dovada ca lupta pentru supravietuire era dramatica.

Povestea mamutului va fi difuzata atat de BBC cat si de Discovery Channel intr-o co-productie numita Woolly Mammoth: Secrets from the Ice. (Mamutul lânos - Secrete din gheturi).