​Un raport publicat "in liniste" de departamentul meteorologic al Marii Britanii, necitat in presa, indica faptul ca incalzirea globla s-a oprit acum 16 ani, fara ca tempertaru globala agregata sa creasca semnificativ, a relatat Daily Mail duminica in editia electronica.

Informatiile au fost compilate de la peste 3.000 de puncte de masurare de pe mare si de pe uscat si au indicat ca "pauza" din incalzirea globala a durat aproximativ la fel de mult ca in perioada trecuta cand temperatura a crescut, intre 1980 si 1996.

Daily Mail citeaza oameni de stiinta in climatologie. O parte dintre acestia sustin ca 15-16 ani este o perioada prea scurta pentru a trage concluzii, in timp ce altii spun ca este clar faptul ca modelele computerizate folosite pentru a prezice viitorul climatic sunt "profund eronate".

Profesorul Phil Jones, directorul unitatii de cercetare climatica de la Universitatea din East Anglia a admis ca el si colegii sai nu au inteles impactul "variabilitatii naturale", dar este convins ca prezentul deceniu se va sfarsi mult mai cald decat ultimele doua.

Raportul citeaza si alti climatologi care spun ca modelele computerizate folosite sunt gresite si climatul este mult mai complex decat arata modelele.

"Modelele climatice sunt foarte complexe, insa sunt imperfecte si incomplete. Variabilitatea naturala (impactul unor factori precum cicluri de temperatura pe termen lung in oceane si contributia soarelui) a avut in ultimele doua decenii o magnitudine care domina efectul de sera. Devine din ce in ce mai clar ca pentru proiectiile pe tema schimbarilor climatice din viitor trebuie sa luam in considerare variabilitatea naturala interna ca factor de importanta fundamentala."