Agentia Spatiala a declarat ca a fost "bombardata" cu apeluri si e-mailuri de la oameni care solicita informatii despre asa-zisul sfarsit al lumii - care, la fel ca mitul Judecatii de Apoi, se pare ca va avea loc pe 21 decembrie 2012, conform blogului publicatiei LA Times.

Sfarsitul lumiiFoto: Captura YouTube

Mitul ar fi provenit de la calendarul Mayas, dar in epoca internetului si a mass-media sociale, ea a proliferat in mediul virtual, ridicand intrebari si preocupari in randul a sute de oameni din intreaga lume care au apelat la NASA pentru raspunsuri.

Dwayne Brown, un purtator de cuvant al agentiei, a declarat ca NASA primeste de obicei, aproximativ 90 de apeluri sau e-mailuri pe saptamana continand intrebari de la oameni. In ultimele saptamani, a spus el, numarul a crescut foarte mult - 200 - 300 de persoane pe zi contacteaza NASA pentru a intreba despre sfarsitul lumii.

"Care este prima agentie pe care ati suna-o?", a declarat Brown. "Vei suna NASA."

Gama de intrebari pleaca de la miturile (O planeta solitara va lovi Pamantul? Va exploda soarele? Vor fi trei zile de intuneric?) pana la lucrurile mai macabre (Brown a declarat ca unii oameni s-au "implicat atat de mult" incat vor sa se raneasca). Deci, a spus el, NASA a decis sa faca "tot ce ii sta in putere", pentru a stabili faptele adevarate.

Acest efort a inclus interviuri cu oameni de stiinta postate online si o pagina web care a atras peste 4,6 milioane de vizualizari.

Implica, de asemenea, un videoclip intitulat, "De ce Lumea nu s-a sfarsit ieri." Titlul clipului implicand data de lansare 22 decembrie, Brown adaugand ca NASA a postat un clip de patru minute saptamana trecuta pentru a ajuta la raspandirea mesajului sau.

NASA a considerat ca a trebuit sa creeze o astfel de campanie cu cativa ani in urma, cand ideea de final al lumii a inceput sa fie vehiculata, a spus Brown. Filmul de actiune apocaliptic "2012", lansat in 2009, nu a ajutat, a spus el.

"Suntem un fel de privitori in viitor - suntem o agentie de privit in viitor - si am spus, 'Stii ce? Oamenii vor dori probabil sa vina la noi' pentru raspunsuri", a explicat Brown. "Facem tot ce putem pentru a anunta lumea ca in ceea ce priveste NASA si stiinta, 21 decembrie va fi o alta zi."

Clipul distribuit de NASA "De ce Lumea nu s-a sfarsit ieri"