Un grup de cercetatori japonezi au descoperit o noua falie, aparent activa, pe fundul marin de pe coasta estica a Japoniei, informeaza NHK World. Cercetatorii informeaza ca este posibil ca falia sa se fi format relativ recent, in timpul unui cutremur care a lovit in 1923 regiunea Kanto, unde se afla capitala Tokyo.

O noua zona de falii in apropiere de TokyoFoto: Captura NHK World

Descoperirea ar putea aduce noi indicii privind mecanismele care se afla in spatele cutremurelor trecute si viitoare din aceasta regiune cu o populatie de 42 de milioane de locuitori, relateaza AFP, citata de Agerpres.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Hiroshima, condusa de doctorul Takashi Nakata, a sondat fundul marin la o adancime de 1.200 metri cu ajutorul unui sonar.

Cercetatorii au localizat in luna noiembrie falia situata la la 20 de kilometri de peninsula Miura, in provincia Kanagawa.

Falia este cauzata de alunecarea placii oaceanice sub placa continentala si se crede ca este cauza cutremurelor puternice din regiune, precizeaza NHK World.

Cercetatorii niponi considera ca falia s-ar fi putut forma in urma marelui cutremur de la Kanto din 1923, cand au murit aproape 100.000 de oameni la Tokyo si in localitatile din vecinatate.