Satelitul european GOCE, lansat in 2009 pentru a cartografia variatiile gravitatiei terestre, s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera terestra in noaptea de duminica spre luni, nefiind semnalate incidente, a anuntat Agentia Spatiala Europeana (ESA), citata de AFP.

Satelitul GOCE pe orbitaFoto: ESA /AOES Medialab

"Asa cum era prevazut, satelitul s-a dezintegrat in in straturile superioare ale atmosferei terestre si nicio paguba materiala nu a fost raportata", a precizat ESA intr-un comunicat.

ESA a adaugat ca, desi satelitul, cu o masa totala de 1.100 kg, s-a dezintegrat "in mare parte" in atmosfera, estimeaza totusi la "25% proportia resturilor desprinse care au atins suprafata Pamantului".

Satelitul a intrat in atmosfera terestra luni dimineata, deasupra Atlanticului de Sud, in regiunea Insulelor Falkland. Fragmente au atins solul in regiunile cele mai de sud ale Atlanticului, a anuntat ESA in colaborare cu NASA.

Initial, ESA nu a fost in masura sa precizeze unde vor cadea resturile.

  • Misiunea GOCE

"Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer", cunoscut drept GOCE, a zburat de la pol la pol, incepand din martie 2009, la o altitudine initiala de numai 254,9 km, iar apoi de 224km - cea mai joasa orbita a oricarui satelit de cercetare.

GOCE a fost dotat cu un instrument pentru masurarea in 3D a gravitatiei, primul de acest fel care a ajuns in spatiu, cu ajutorul caruia a cartografiat variatiile gravitatiei terestre cu o precizie de neegalat. Rezultatul a fost un model unic al "geoidului" - corp geometric care reprezinta forma teoretica a Pamantului, redusa la nivelul oceanelor in stare de repaus si, prin urmare, esential pentru masurarea circulatiei oceanice si a schimbarilor nivelurilor marilor.

Noul geoid, realizat pe baza datelor GOCE, unde galbenul reprezinta zonele cu gravitatia cea mai puternica, in timp ce albastrul - zonele cu gravitatia cea mai slaba / Foto: ESA/HPF/DLR

Oamenii de stiinta au folosit datele obtinute de GOCE pentru a crea prima harta cu rezolutie inalta a zonei de limita dintre scoarta Pamantului si manta - numita Moho.

Satelitul a devenit si primul seismograf pe orbita, detectand undele sonore ale cutremurului care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.

Desi misiunea lui GOCE ar fi trebuit sa se termine pe 11 aprilie 2011, consumul de combustibil al satelitului a fost mult mai scazut decat fusese anticipat, un motiv fiind activitatea solara scazuta, astfel incat ESA a continuat sa il foloseasca pentru cercetare.

In august 2012, echipa de control a inceput sa coboare orbita satelitului - de la 255 km la circa 224 km. Sub numele de "cea de a doua misiune a lui GOCE", satelitul a prelevat noi seturi de data, dintr-o noua pozitie care a imbunatatit calitatea si acuratetea masuratorilor.

"Rezultatul este fantastic. Am obtinut cele mai precise date privind gravitatia, disponibile pentru cercetatori. Chiar si doar acest lucru dovedeste ca GOCE a meritat efortul - si noi rezultate stiintifice apar constant", a declarat Volker Liebig, directorul ESA pentru Programele de Observatie a Pamantului din cadrul ESA.

Misiunea GOCE s-a incheiat in mod natural pe data de 21 octombrie, cand satelitul a ramas fara combustibil.