Satelitul Aqua, apartinand NASA, a observat in data de 19 ianuarie, cu ajutorul instrumentului Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS), o explozie de organisme microscopice in Atlanticul de sud, in largul coastei de sud-est a Braziliei, informeaza NASA Earth Observatory.

Explozie de microorganisme in Atlanticul de sudFoto: NASA Earth Observatory/ Jesse Allen/ LANCE/ Aqua - MODIS

In imagine se poate observa ca apele Atlanticului de sud prezinta zone mai intunecate care se intind pana la 800 de kilometri de la sud la nord-est de-a lungul continentului. Zonele albe de deasupra marii si continentului sunt nori.

Biologii care lucreaza in zona au identificat o crestere semnificativa a populatiei de Myrionecta rubra (cunoscute anterior drept Mesodinium rubrum), un organism unicelular ciliat, capabil sa inoate foarte rapid.

Myrionecta se hraneste prin fotosinteza, proces realizat prin ingestia de cloroplaste corpusculi de culoare verde, ce contin clorofila, din citoplasma plantelor) produse de alte alge. Aceste micro-organisme reprezinta o amenintare pentru algele microscopice pe care le consuma, insa nu sunt toxice pentru alte organisme marine si nici pentru oameni.

Vazute de aproape, aceste colonii au culoarea rosu inchis. In imaginile din satelit, aceste colonii, care au impanzit sudul Atlanticului, sunt vizibile intr-o nuanta intunecata, apropiata de negru.De obicei, coloniile de Myrionecta rubra plutesc la un metru sau doi sub nivelul apei.

In apropierea tarmului brazilian, langa Rio de Janeiro si Sao Paolo, apa Atlanticului are o tenta verzuie, probabil semn al existentei unor alte colonii de organisme din categoria fitoplanctonului sau sedimente starnite de inundatiile recente din zona.