Primul satelit din programul Copernicus al Agentiei Spatiale Europene va fi lansat saptamana viitoare de pe aerodromul spatial european din Guyana Franceza, informeaza ESA. Santinelele, noua flota de sateliti ESA, fac parte dintr-un program de monitorizare globala care vrea sa reprezinte o schimbare radicala in modul in care gestionam mediul inconjurator, in care intelegem si combatem efectele schimbarilor climatice.

Reprezentare artistica: Sentinel-1A, transportat de o racheta SoyuzFoto: ESA/ATG medialab

Primul satelit din serie, Sentinel-1A, poarta un radar avansat care va putea furniza imagini ale suprafetei Pamantului, atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte, indiferent de conditiile meteorologice.

Sentinel-1A face part dintr-o "constelatie" de doi sateliti (alaturi de Sentinel-1B) a carei misiune este scanarea fiecarui loc de pe Pamant la fiecare sase zile si transmiterea datelor catre statiile de la sol din intreaga lume pentru o diseminare rapida a informatiei.

Misiunea va beneficia de numeroase servicii, spre exemplu, serviciile care vizeaza monitorizarea calotei glaciare arctice, cartografieri de rutina a calotei glaciare, monitorizarea mediului marin, inclusiv monitorizarea deversarilor petroliere si detectarea navelor pentru securitate maritima, monitorizarea suprafetelor terestre pentru risc seismic, cartografierea padurilor, managementul apelor si padurilor si cartografierea pentru sprijinul asistentei umanitare in situatii de criza.

Sentinel-1 este rezultatul unei colaborari stranse intre ESA, Comisia Europeana, industrie, furnizorii de servicii si utilizatori. Sentinel-1 este proiectat si construit de un consortiu format din circa 60 de companii, condus de Thales Alenia Space si Airbus Defence and Space.