Racheta japoneza H-2A a fost lansata sambata din sudul arhipelagului pentru a plasa pe orbita un satelit de monitorizare a dezastrelor naturale, Alos-2, un nou succes care incurajeaza ambitiile spatiale nipone, transmite AFP.

Racheta a fost lansata la scurt timp dupa miezul zilei ora locala (3.00 GMT) de la baza Tanegashima.

Primele minute de zbor s-au derulat conform planului, potrivit comentatorilor Agentiei de explorare spatiala japoneza (Jaxa).

"Satelitul s-a desprins precum fusese prevazut", cincisprezece minute mai tarziu, arata Jaxa, precizand ca "misiunea este un succes".

Purtand acronimul Alos-2 (si porecla Daichi-2 in japoneza), satelitul transportat urmeaza sa fie plasat pe o orbita non-geostationara, la o altitudine de 628 km.

Alos-2 va prelua functia uni satleit de acelasi tip, numit Alos, care a fost lansat in urma cu opt ani si si-a incheiat misiunea in mai 2011, la doua luni dupa cutremurul devastator, urmat de un tsunami imens, care a devastat nord-estul Japoniei.

In afara de monitorizarea dezastrelor, Alos - 2 va supraveghea paduri si terenuri agricole, va actualiza hartile de teren si de infrastructura, precum si multe alte lucruri.

Alos-2 este dotat cu serie de instrumente de masurare de noua generatie, printre care PALSAR-2, un radar dezvoltat cu ajutor guvernamental pentru a urmari variatiile geologice si topografice ale suprafetei Pamantului, cu o rezolutie de 3 pana la 10 de metri. Instrumentul functioneaza zi si noapte, indiferent de conditiile meteorologice.

Japonia este foarte preocupata de dezastre naturale, fiind anual lovita de numeroase taifunuri, este amenintata de vulcani, tornade si caderi masive si bruste de zapada, inregistrand peste 20% dintre seismele cele mai violente de pe Terra.

Ultima lansare a unei rachete H-2A a avut loc in luna februarie pentru plasarea pe orbita a unui satelit americano-japonez de masurare a precipitatiilor, GPM, un dispozitiv destinat pentru a anticipa si a reactiona mai bine la dezastrele climatice la nivel mondial.