Ultima sectiune intacta a uneia dintre marile banchize din Antarctica se slabeste rapid si probabil ca se va dezintegra in urmatorii cativa ani, contribuind la ridicarea nivelului marii, arata un studiu NASA citat de Reuters.

Banchiza Larsen BFoto: Wikipedia

Cercetarea s-a concentrat pe ceea ce a ramas din banchiza denumita Larsen B, ce exista de cel putin 10.000 de ani, dar care a colapsat partial in 2002.

Partea ramasa acopera circa 1.600 de kilometri patrati.

Antarctica are zeci de banchize - platforme de gheata masive ce plutesc pe ocean pe coastele continentului. Cea mai mare e de marimea Frantei.

Larsen B este localizata in Peninsula Antarctica, ce se intinde catre partea sudica a Americii de Sud si este una din cele doua arii principale ale continentului in care oamenii de stiinta au documentat subtierea acestor formatiuni de gheata.

Studiul a fost bazat pe cercetari aeriene si date radar. Conducatorul studiului, Ala Khandezar, a spus ca analiza datelor arata o fisura in crestere din Larsen B va duce pana la urma la separarea completa a acestuia, probabil in jurul anului 2020.

Cand se va intampla acest lucru, ghetarii, mentinuti pana acum de banchiza, vor aluneca in ocean intr-un ritm mai rapid, ceea ce va contribui la ridicarea nivelului apelor.

Studiul arata si ca Leppard si Flask, doi mari ghetari ai banchizei, s-au subtiat cu 20-22 de metri in ultimii ani, iar micsorarea lor s-a accelerat imediat dupa colapsul partial al banchizei din 2002.