Datorita unei descoperiri facute in Romania acum 13 ani, cercetatorii au putut dovedi, dupa mai multi ani de studii genetice, ca Omul de Neanderthal si oamenii moderni s-au incrucisat timp de cateva mii de ani in Europa. Un om care a trait acum 40.000 de ani pe meleagurile noastre a avut stramosi Neanderthalieni cu doar 200 de ani inainte, iar intre 6 si 9% din genomul sau vine de la Omul de Neanderthal. In 2002 arheologii timisoreni au descoperit in Pestera cu Oase din judetul Caras-Severin mandibula celui mai vechi om modern din Europa (de acum 40.000 de ani). Descoperirea a fost catalogata de oamenii de stiinta ca fiind un noroc urias datorita informatiilor care au derivat din ea.

Pestera cu OaseFoto: cimec.ro

Revista Nature noteaza ca se crede ca Neanderthalienii au disparut acum 39.000-41.000 de ani din Europa, insa au contribuit cu 1-3% la genomul oamenilor care traiesc in Eurasia de azi. Nature mai noteaza ca analiza mandibulei din Pestera cu Oase arata ca intre 6 si 9% din genomul sau deriva din omul de Neanderthal. Mai mult, acest om a avut stramosi Neanderthalieni cu doar patru-sase generatii inainte, ceea ce inseamna maxim 200 de ani.

"Cred ca sunt cat se poate de clare concluziile si e chiar remarcabil ca au avut norocul de a gasi un hibrid care a putut fi pus in relatie cu doar cateva generatii inaintea sa", spune Rasmus Nielsen de la University of California Berkeley.

Studiile genetice s-au facut la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, in Leipzig, iar descoperirile au fost ajutate de avansul facut in ultimii ani in ceea ce priveste extragerea ADN-ului extrem de vechi.

Nu este prima oara cand cercetatorii au descoperit un hibrid intre omul modern si cel de Neanderthal, un exemplu anterior fiind din Israel. Noutatea tine de faptul ca aceste incrucisari s-au petrecut si in Europa. "Ce mi se pare extraordinar este ca oamenii moderni au intrat pe teritoriul Neanderthalienilor si s-au incrucisat de multe ori in acel interval" spune David Reich, unul dintre autorii lucrarii.

Descoperirile din ultimii ani arata ca cele doua specii (Neanderthalienii si oameni moderni) nu au trait complet separat, ci s-au incrucisat, chiar daca intr-o mica proportie, cel mai probabil atunci cand primii oameni au inceput sa emigreze din Africa.

Din punct de vedere evolutiv, neanderthalienii sunt cea mai apropiata ruda a omului. Aparuti in urma cu 450.000 de ani, au populat Eurasia, dar au disparut acum 25.000 - 30.000 de ani, in momentul in care omul modern, cel pe care il denumim Cro-Magnon, si-a inceput expansiunea mondiala din Africa.

Studiul poate ajuta la rezolvarea dezbaterii legate de modul in care au trait cele doua specii de-a lungul timpului in Europa si in Orientul Mijlociu, in conditiile in care pana in prezent opinia generala era ca omul de Neanderthal si Homo Sapiens nu s-au imperecheat.

Oamenii de stiinta speculeaza de ani de zile ca au existat mai multe specii de oameni care au trait concomitent in diferite perioade in ultimul milion de ani. Dar multi dintre acestia au trait cel mai probabil in zonele tropicale, unde ramasitele osoase dispar mult mai repede.

Rezultatele cercetarilor din ultimii ani arunca o lumina noua asupra oamenilor moderni traind si interactionand la cele mai intime nivele cu o specie care acum a disparut.

Se considera ca au existat incrucisari intre cele doua specii, insa la un nivel redus.