2015 este al 26-lea an in care este adaugata o extra secunda (numita si secunda intercalata sau secunda bisecta) in Timpul Universal Coordonat (Coordinated Universal Time, UTC), acest proces fiind inceput in anul 1972, transmiteAgerpres.

Ziua de 30 iunie 2015, mai lunga cu o secundaFoto: Zenith

UTC este standardul international de timp, care reglementeaza ceasurile din intreaga lume, delimitand un grup de secunde in minute, ore, zile, luni si ani. El se bazeaza pe timpul atomic, o metoda de masurare a timpului in functie de frecventa vibratiilor intr-un atom.

Ziua UTC a fost definita ca avand 86,400 secunde.

La nivel planetar, la 30 iunie 2015, mai precis in noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, se va trece de la 11:59:59 la 11:59:60, si nu la 12:00:00, cum ar fi normal.

Ziua de 30 iunie va fi cu o secunda mai lunga decat restul zilelor anului in curs, ultimul minut al zilei avand 61 de secunde, in scopul de a sincroniza ceasurile atomice cu timpul astronomic in limita a 0,9 secunde, dupa cum mentioneaza Serviciul International pentru Rotatia Terestra si Sisteme de Referinta (International Earth Rotation Service, IERS) pe site-ul sau.

Ultimul an in care a avut loc o astfel de ajustare a fost 2012, secunda fiind introdusa la 30 iunie, pana in prezent fiind adaugate un total de 25 de secunde in UTC.

Acest fapt inseamna ca Pamantul a incetinit, din 1972, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic.

Decizia a fost luata de IERS, cu sediul la Paris, care monitorizeaza rotatia planetei noastre si schimba ora exacta la nevoie.

Saltul de o secunda se introduce in UTC la sfarsitul lunilor decembrie sau iunie, dupa analizarea cu cea mai mare precizie a neregularitatilor vitezei de rotatie a Pamantului, care nu este perfecta, existand abateri, de la an la an, la nivel de milisecunde, fiind astfel incetinita cu aproximativ doua miimi de secunda in fiecare zi.

Ceasurile atomice nu isi modifica ritmul de functionare, fiind capabile sa mentina timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fara sa se abata cu o secunda.