O mina de aur care valoareaza sute de milioane de dolari a rasarit pe fundul marii, la o adancime de 2.000 de metri, in largul insulei chineze Sanshan. Descoperirea oamenilor de stiinta chinezi este unica, intrucat aceasta este prima mina submarina din apele teritoriale chineze, relateaza Business Insider.

Mina de aurFoto: Reuters

Potrivit estimarilor initiale, mina ar contine o cantitate exploatabila de pana la 470 de tone de aur, ceea ce ar incadra-o in categoria minelor mari. Minereul de aur a fost localizat dupa trei ani de cercetari intreprinse de catre Institutului de Exploratie Geologica si Minerala din Shandong.

Insa, expertii au acum misiunea dificila de a determina cum anume se va face accesul la mina si exploatarea propriu-zisa a minereului aurifer, care nu se poate face prin metoda traditionala a excavarii. Business Insider noteaza ca statul chinez nu are capacitatea tehnologica de a exploata un depozit aurifer submarin aflat la mai mult de 1.000 de metri adancime.

De asemenea, pentru ca mina este una submarina, este deosebit de greu de localizat principalul filon aurifer, iar peste 1.000 de muncitori ar trebui sa participe la operatiuna miniera. "Este pe atat de usor pe cat este sa parchezi o nava spatiala", a glumit managerului programului minier, Zhang Junjin.