Vulcanul Momotombo, cu o inaltime de 1.297 metri, nu a mai erupt din anul 1905. Pe 1 decembrie un strat de cenusa si lava s-a ridicat la 8.000 de metri deasupra gigantului vulcan trezit la viata, relateaza Live Science, citat de Mediafax.

Vulcanul Momotombo a erupt dupa 110 aniFoto: Captura YouTube

Vulcanii pot experimenta perioade de hibernare si de activitate, dar foarte putine lucruri sunt cunoscute specialistilor despre Momotombo. Erik Klemetti, cercetator in cadrul Universitatii Denison din Ohio a declarat: "Se cunosc foarte putine aspecte despre un vulcan ce a stat linistit pentru 110 ani si apoi a erupt din senin, atat de spectaculos. Nu exista nicio regula despre cum ar trebui sa isi desfasoare activitatea un vulcan, deoarecte totul tine de sisteme individuale care se dezvolta atat intern cat si in mediul extern", relateaza Live Science.

Momotombo este un stratovulcan in forma de con (un vulcan in forma de con format din straturi de lava si cenusa) aproape de Leon, Nicaragua. Istoricul geologic ne spune despre el ca a mai fost activ in trecut, iar oamenii de stiinta inca nu au identificat motivul "hibernarii timp de 110 ani a gigantului vulcan".

Potrivit datelor din cadrul Global Vulcanism de la Institutul Smithsonian, Momotombo avut o perioada deosebit de activa la sfarsitul anilor 1800, cu 10 eruptii confirmate intre 1858 si 1905.

Se stie, de asemenea, ca au exista eruptii atat in 1600 si 1700, iar in 1610, o eruptie a distrus situl original al orasului Leon. Potrivit Smithsonian, Momotombo este un vulcan relativ tanar, formarea lui a inceput in urma cu aproximativ 4500 ani.