Schimbarile climatice afecteaza drastic peisajul arctic iar un exemplu dramatic vine din zona nord-vestica a Canadei unde un lac "a cazut" de pe o stanca dupa ce apa a rupt un baraj natural, afectat de dezghetarea pamantului, scrie CBC News.

Lacul care a "cazut" de o stancaFoto: Captura Youtube.com

"A fost drenat rapid", arata Steve Kokeljde la N.W.T. Geological Survey.

Lacul, aflat in teritoriile nord vestice ale Canadei, in apropiere de Fort McPherson, este victima a geologiei si a schimbarilor climatice care au afectat regiunea.

Permafrostul din aceasta zona contine un procent ridicat de apa in peretii de pana la 30 de metri grosime ai caldarilor glaciare. Gheata se afla acolo de la ultima era glaciara.

Problemele incep atunci cand acesti pereti sunt expusi vantului si ploii. Gheata se topeste, facand ca solul si rocile din partea superioara sa se prabuseasca. Acest fenomen expune si mai mult gheata, care apoi se topeste si extinde colapsul, iar ciclul se repeta.

In data de 15 iulie, fasia subrtire de pamant si roca care tinea lacul de 1,5 hectare, impiedicandu-l sa se scurga in vale, a cedat.

In decurs de 2 ore, 30.000 metri cub de apa a tasnit intr-o cascada cu o inaltimea unui bloc cu circa 5 etaje.

Noroiul si resturile au umplut peste un kilometru din valea aflata sub stanca si a curs timp de peste 2 zile cu o viteza de 50 m/ora.

"A fost unu dintre acele lucruri de care te poti feri dar pe care nu le poti impiedica", povesteste Kokelj.

Astfel de prabusiri s-au inmultit podata cu precipitatiile abundente si cu cresterea temperaturilor.. Veriule lui 2010 si 2012 au fost cele mai ploioase inregistrate vreodata in zona iar temperaturile medii au crescut cu cateva grade fata de anii 1970.