Stratul de ozon din zona Antarcticii, care protejeaza Terra de raze ultraviolete nocive, arata semne de refacere, spun cercetatorii americani. Specialistii atribuie acest fenomen implementarii masurilor mentionate in "Protocolul de la Montreal privind Substantele Chimice ce Distrug Stratul de Ozon" (1987), prin care a fost interzisa producerea unor substante precum clorofluorocarburile sau halonii, noteaza Descopera, citata de Mediafax.

"Acum, putem fi increzatori ca actiunile pe care le-am realizat vor face ca planeta sa se vindece. Am decis impreuna, ca o mare comunitate: Hai sa scapam de aceste molecule. Am scapat de ele, iar acum vedem modul in care planeta raspunde", a declarat profesorul Susan Solomon (MIT), coordonatorul echipei care a studiat evolutia stratului de ozon din Antarctica.

Stratul de ozon este un scut format din gaze care protejeaza viata de pe Terra impotriva razelor ultraviolete. In momentul in care stratul de ozon este slabit, asa cum s-a descoperit pentru prima data in anul 1985, razele UV patrund in atmosfera terestra si afecteaza toate organismele vii.