Calota glaciara arctica s-a restrans vara aceasta pana la al doilea cel mai mic nivel de cand cercetatorii au inceput sa o studieze prin satelit, oamenii de stiinta spunand ca este un alt semn al incalzirii globale, noteaza The Guardian.

Suprafata de gheata arctica a atins un minim de 4,14 mil. km2Foto: Captura NASA

Centru National de Date pentru Zapada si Gheata din Colorado a spus ca gheata a atins sambata cea mai mica suprafata, ocupand 4,14 milioane de kilometri patrati.

Cea mai mica suprafata masurata vreodata a fost de 3,39 milioane km patrati, in anul 2012.

Directorul centrului, Mark Serreze a spus ca intinderea de anul acesta este cu 10.000 km patrati mai mica decat in 2007, dar diferenta este atat de mica incat practic este egalitate intre cei doi ani.

Desi anul acesta nu a fost stabilit un nou record, “s-a intarit trendul general descrescator. Nu exista niciun indiciu privind o revenire”, a spus Serreze.

Minimul de anul acesta este cu circa 2,56 milioane km patrati mai mic decat media anilor 1979-2000. “Suntem in fata unei pierderi imense”, a declarat Serreze.

NASA A realizat o grafica cu modificarea suprafetei calotei glaciare arctice, de la sfarsitul luii martie si pana in septembrie: