Cel mai inalt val detectat vreodata de o baliza a fost inregistrat in nordul Oceanului Atlantic. Valul, inalt de 19 metri, a fost inregistrat intre Islanda si Marea Britanie, in largul Hebridelor Exterioare (la nord-vest de Scotia), a anuntat Organizatia Meteorologica Mondiala, citata de BBC.

mareaFoto: USER UPLOADED

Valul s-a format ca urmare a unui front atmosferic rece si deosebit de puternic, ce a provocat, in data de 4 februarie 2013, vanturi cu viteze de 81,1 kilometri pe ora.

Potrivit Organizatiei Meteorologice, precedentul record mondial era de 18,275 metri, fiind inregistrat in decembrie 2007, de o baliza, de asemenea in Atlanticul de Nord.

Nu este insa cel mai inalt val inregistrat vreodata. In 2002, echipajul unui vas a vazut si a masurat cu echipamente un val urias de 29 de metri.

Baliza care a inregistrat valul face parte din reteaua de statii meteo automate ale Autoritatii Meteorologice Britanice. Reteaua este cunoscuta sub numele K5 si este amplasata in Atlanticul de Nord.

Balizele suplimenteaza masuratorile furnizate de nave si de satelitii meteorologici, care monitorizeaza oceanele si aduna informatii pentru avertizarile meteo de pericol pe mare.