Trei submersibile fara echipaj uman au coborat la peste 10.000 de metri adancime si au efectuat o serie de teste in Oceanul Pacific, au anuntat oamenii de stiinta chinezi joi, citati de Xinhua si Agerpres.

Cui Weicheng, director al Centrului de cercetare la mare adancime de la Universitatea de oceanografie din Shanghai, a condus o echipa de cercetatori care au realizat aceasta cercetare din Groapa Marianelor, cel mai adanc punct de pe Pamant.

Grupul de oameni de stiinta s-a imbarcat la 3 decembrie la bordul navei stiintifice Zhang Jian, care avea la bord trei dispozitive de scufundare la mare adancime, un submersibil cu echipaj uman si unul fara echipaj uman, toate capabile sa se scufunde la 10.000 de metri adancime.

Intre 25 si 27 decembrie, trei dispozitive de scufundare la mare adancime au coborat in Groapa Marianelor, a declarat Cui Weicheng pentru Xinhua.

Primul dispozitiv din seria numita "Rainbow Fish" a facut fotografii, al doilea a prelevat mostre de sedimente, iar cel de al treilea mostre biologice, a mai precizat Cui Weicheng.

Toate cele trei susmersibile au coborat la peste 10.000 de metri adancime, iar cel de al treilea a adus la suprafata 103 amfipode (foto Agerpres).