​Intr-un oras din Iran temperatura a fost foarte aproape de 53 de grade Celsius, iar in Irak si Kuweit s-au depasit 50 de grade Celsius miercuri. Cea mai ridicata temperatura din Asia s-a inregistrat anul trecut in Kuweit, 54 de grade, iar recordul de cand se fac masuratori meteorologice ramane in Death Valley (California) - 56,7 grade inregistrate in 10 iulie 1913 la ferma Furnace Creek).

Ahwaz, IranFoto: Google Maps

Miercuri la pranz in Ahwaz, oras de 1,1 milioane locuitori si capitala a provinciei iraniene Khuzestan, s-au inregistrat 52,9 grade Celsius. Minima noptii a fost de 28 de grade, iar in ultima luna au fost 27 de zile in care maxima a fost de peste 45 de grade, in timp ce temperatura cea mai scazuta a fost de 24 de grade. Presa locala scrie de un mare protest al studentilor care se plang de faptul ca nu functioneaza aerul conditionat in camine.

Miercuri au fost aproape 52 de grade in Irak si 50,5 in localitatea Mitribah din Kuweit unde in 2016 s-a inregistrat recordul pentru continentul asiatic: 54 de grade.

Un studiu realizat in 2016 la Max Planck Institut indica faptul ca spre sfarsitul acestui secol tempraturile vor creste atat de mult in Orientul Mijlociu si nordul Africii, incat regiunie vor deveni de nelocuit, iar temperaturile de peste 50 de grade vor deveni normalitate, in loc de exceptie.

Un alt studiu din 2015 arata ca spre 2070 caldura va fi de nesuportat pentru oameni in zona oraselor Abu Dhabi, Doha si Dubai si pe coasta iraniana.