Agentiile spatiale si compania Google vor lucra la un proiect international de monitorizare a padurilor prin satelit cu scopul de a combate incalzirea globala. Cam o cincime din gazele cu efect de sera sunt puse pe seama despaduririlor, intrucat plantele absorb dioxidul de carbon si il elimina atunci cand sunt arse sau cand putrezesc.

"Singurul mod in care putem evalua padurile in mod eficient este din spatiu", a declarat Jose Achache, director al Grupului pentru Observarea Pamantului (GEO), care pune in legatura guverne, agentii spatiale si organizatii, cu scopul evaluarii padurilor. Astfel, se va incerca realizarea unui sistem care sa evalueze anual cantitatea de dioxid de carbon retinuta de paduri, fata de evaluarea care se face o data la 5 ani la ora actuala.

La acest proiect vor participa NASA, Agentia Spatiala Europeana si agentiile spatiale nationale din Japonia, Germania, Italia,India si Brazilia. Costurile ar trebui sa fie reduse intrucat se colecteaza deja informatii prin satelit pentru alte scopuri. Tarile pilot care vor fi monitorizate in 2009-2010 sunt Australia, Brazilia, Camerun, Guyana, Indonezia, Mexic si Tanzania. Intr-o prima faza se va incerca realizarea unei harti a padurilor, iar intr-o faza ulterioara se va stabili cantitatea de dioxid de carbon retinuta in fiecare tip de padure.

Google, care ofera imagini prin satelit pe site-ul sau Google Earth, ar urma sa contribuie printr-un alt proiect legat de acesta, a declarat Achache pentru Reuters. Mai multe detalii despre implicarea companiei in proiect vor fi furnizate in noiembrie.

La summitul pe probleme climatice care va avea loc la Copenhaga in decembrie este foarte probabil sa se incheie un pact cu scopul incetinirii despaduririlor. Acesta ar putea include masuri ca stabilirea unui pret pe dioxidul de carbon retinut de copaci, creand astfel o noua piata.