K2 este un munte pe care se ajunge greu, dar se moare ușor. Pe al doilea cel mai înalt vârf al lumii au ajuns de peste 10 ori mai puțini oameni decât pe Everest pentru că terenul este și mai accidentat și vremea este mai imprevizibilă. Muntele K2 a atras exploratorii prin frumusețea sa, a fost scena unor tragedii cauzate de ghinion și dezorganizare, iar victoriile au fost și ele însoțite de episoade triste. În articol puteți citi despre cum s-au apropiat oamenii de K2, despre cum l-au cucerit și despre prețul plătit.
Pablo Escobar, cel mai cunoscut traficant de droguri columbian, a fost ucis în 1993 dar influența sa continuă să fie simțită în țara sud-americană, uneori în moduri mai puțin așteptate, relatează
CNN.
Vremea a fost cu totul neobișnuită în sudul Europei în ultimele zile. În Spania au fost ninsori record și în mai multe orașe temperaturile au scăzut la sub -10 grade, culminând cu -25 de grade înregistrate marți dimineața la ”polul frigului” din acea țară. Pe de altă parte, în sudul Greciei (insula Creta), maximele au ajuns ieri la +27 de grade.
Creșterea temperaturilor în atmosfera superioară de peste Polul Nord va face ca geruri amenințătoare să coboare în emisfera nordică.
Primele zile de ianuarie au fost mai calde decât de obicei în acest an, cu maxime de 14 grade, dar prima lună din an, deși este cea mai rece, poate aduce în țară în mod excepțional și temperaturi de 20-22 de grade. Pe de altă parte, în cele mai reci luni ianuarie temperaturile au scăzut și la sub -38 de grade, cei mai reci ani fiind 1942, 1985 și 1963, arată datele ANM.
Costurile pe care producția de carne organică le cauzează în ceea ce privește schimbările climatice sunt la fel de ridicate precum cele ale obținerii cărnii prin metode convenționale de agricultură, potrivit unui nou studiu citat de
The Guardian.
Noua specie descoperită este una din cele mai mari izopode cunoscute. Creaturile marine asemănătoare gândacilor care mișună pe fundul oceanelor pot crește până la mărimea unor căței, iar acest nou reprezentant este unul din cele mai mari, scrie
Live Science.
O specie de greier de pădure folosește frunzele unei plante pentru a-și amplifica sunetul, fiindcă doar așa îi cresc șansele de împerechere, arată un studiu din India. Femelele de Oecanthus henryi sunt atrase mai ales de masculii care scot sunete puternice și au corpuri mai mari, astfel că cei care sunt mai mici și mai puțin vocali își cresc șansele doar folosindu-se de frunze.
China și Nepalul au confirmat săptămâna trecută noua dimensiune standard a muntelui Everest, masivul neregulat din Himalaya care le încalecă granița. Cel mai înalt pisc din lume este acum puțin mai înalt în mod oficial și acesta nu este sfârșitul poveștii. Schimbările geologice, metodele complicate de a măsura un munte și criteriile variate de aflare a celei mai înalte culmi din lume dau certitudinea că nu este o chestiune închisă pentru totdeauna.
Un tigru regal de Bengal a fost observat la o altitudine de 3.165 de metri în Nepal, fiind cea mai ridicată altitudine la care au fost văzute vreodată astfel de animale, conform autorităţilor forestiere nepaleze, transmite sâmbătă DPA, preluată de Agerpres.
Un mamifer minuscul, mai mic decât un deget uman, a fost găsit pe Insula Cangurilor (Kangaroo Island), o insulă devastată de incendiile din 2019-2020 din sudul Australiei, relatează New
York Post.
China și Nepalul au făcut marți un anunț despre care s-a vorbit mult în ultimele luni, deși nu avea cum să fie un anunț șoc. Cele două state au anunțat noua valoare a altitudinii celui mai înalt vârf din lume: 8,848.86 metri, doar cu câteva zeci de centimetri mai mult decât valorile din trecut. Noua valoare nu este importantă doar pentru geologi, ci este și o chestiune de mândrie națională, de independență și de a dovedi ce pot face noile tehnologii.
Decembrie a fost în ultimii ani o lună mult mai caldă decât era în anii 70' sau 80', 2019 și 2015 aducând abateri de peste 3 grade față de media normală a temperaturii. Cea mai ridicată temperatură de decembrie a fost în 1985, la Câmpina, când s-au înregistrat 23,4 grade, iar cea mai mică temperatură a fost de -34,5 la Întorsura Buzăului, în ziua de Crăciun a anului 1998. Și la munte poate fi uneori foarte cald: de exemplu la Vf Omu au fost 9 grade, iar la Predeal peste 15.
Cele mai adânci puncte ale oceanelor Pământului sunt contaminate de mercur creat de activitatea umană, potrivit unor noi cercetări ale oamenilor de știință americani, scrie
MSN.
Acum multă vreme, înainte de a miji epoca dinozaurilor, o ploaie zdravănă s-a abătut asupra supercontinentului Pangeea - și nu s-a oprit timp de un milion de ani, fiind acum cunoscută drept Episodul Pluvial Carnian. Un nou studiu arată că EPC a fost de fapt o mare extincție – provocată de erupții vulcanice și schimbări climatice – care a dus la dispariția unei treimi din speciile marine și a unui număr semnificativ de plante și animale terestre.
Descoperirea unei specii de focă în prezent dispărută, care a trăit în emisfera sudică, a „răsturnat cu susul în jos” ceea ce oamenii de ştiinţă cunoaşteau despre evoluţia acestor vieţuitoare, au anunţat miercuri cercetătorii, relatează agenția
Xinhua citată de Agerpres.
Corbii caledonieni pot să anticipeze ce unealtă le va fi folositoare pentru a ajunge la o sursă de hrană, conform constatărilor unui studiu care oferă dovezi suplimentare asupra abilităţilor cognitive ale acestei specii, relatează Agerpres citând AFP.
Cel mai mare aisberg din lume, numit A68, cu o lungime de 160 de kilometri, desprins din Antarctica, s-ar putea opri în zona Georgiei de Sud. Gheţarul reprezintă o ameninţare gravă pentru pinguinii şi focile care trăiesc în zonă, potrivit Mediafax.
Luna noiembrie poate aduce în mod excepțional și temperaturi de 28 - 30 de grade în prima sa parte, în timp ce în anii când vin mase de aer rece din Rusia, temperaturile pot scădea la sub -20 de grade și poate ninge ca-n ianuarie. Însă, în ultimii ani noiembrie a fost o lună mai caldă ca de obicei, cu temperaturi ca de septembrie în primele zile. În mod excepțional, în noiembrie pot fi +21 de grade la Predeal și +13 grade la Omu, însă pot fi și cazuri în care stratul de zăpadă poate ajunge la jumătate de metru în Iași sau la Câmpina.
Oamenii de știință au găsit o specie eluzivă de cameleon care a fost zărită ultima oară în Madagascar în urmă cu 100 de ani, transmite
The Guardian.